Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ,ponieważ mam podobny problem nie będę zakładał nowego tematu. Właśnie pozbyłem się wszystkich ryb oprucz demasoni ( kupilem 16 a zostalo mi 8 , 1+4 oraz 1+4 jeden haremik w jednym rejonie , drugi po drugiej stronie zbiornika) jestem w trakcie szukania kolejnych demasoni bo po przerzedzeniu obsady agresja miedzy tymi pozostałymi demonkami stanowczo wzrosła. Chciałbym mieć jeszcze jeden gatunek ale nie wiem co , czy można spróbować z innymi pseudotropheusami?pozdrawiam

Opublikowano
Witam ,ponieważ mam podobny problem nie będę zakładał nowego tematu. Właśnie pozbyłem się wszystkich ryb oprucz demasoni ( kupilem 16 a zostalo mi 8 , 1+4 oraz 1+4 jeden haremik w jednym rejonie , drugi po drugiej stronie zbiornika) jestem w trakcie szukania kolejnych demasoni bo po przerzedzeniu obsady agresja miedzy tymi pozostałymi demonkami stanowczo wzrosła. Chciałbym mieć jeszcze jeden gatunek ale nie wiem co , czy można spróbować z innymi pseudotropheusami?pozdrawiam

Napisz chociaż jakie to akwarium (ile litrów)?

Opublikowano

Chlopaki jestem zdania ze jesli chodzi o demasoni to lepiej jest na poczatku kupic powiedzmy 10 szt ( docelowo waszek tyle chciales tzn w tych granicach ) i nic nie ruszac.

Opublikowano
Chlopaki jestem zdania ze jesli chodzi o demasoni to lepiej jest na poczatku kupic powiedzmy 10 szt ( docelowo waszek tyle chciales tzn w tych granicach ) i nic nie ruszac.

Wielokrotnie to już przerabiałem (przerybiałem). Lepiej kupić parę sztuk więcej niż mniej. Jak już podrosną ciężko jest dopuścić dodatkowe dorosłe sztuki. Szczególnie przy demonkach może być tak, że całe stado zrobi sobie worki treningowe z nowo dopuszczonych sztuk.

Jeżeli chodzi o sprengerae to są to bardzo spokojne rybki jak na mbuna. Dodatkowo ich kolorystyka nie wzbudza zazwyczaj agresji w innych gatunkach. Bardzo polecam ten gatunek.

Opublikowano

Powiedzmy ze kolega kupi 15 szt. Zycze powodzenia w redukcj do 10 szt.Tez przerabialem te pysie i wiem co pisze.Zgadzam sie z tym ze dopuszczenie nastepnych szt jest bardzo ciezkie ale i redukcja nie jest o wiele latwiejsza.