Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podłączyłem kubełek HW303 chodził cicho przez chwile, teraz słychać go dość znacznie gdy nim poruszyłem powietrze z niego poszło do akwa i słychaćbyło jak się woda do niedo leje. czy to normalne ?

Opublikowano

Musisz go kolego odpowietrzyć dobrze.Poruszaj nim jeszcze, przechyl na boki trochę, bo jest w nim widocznie jeszcze sporo powietrza. Ja mam 302kę i jest prawie bezgłośna.

Opublikowano

Ja kupiłem zgodnie z radami i padło na 1901 - robi rzeźbie, bałem się ze woda z deszczowni oderwie mi jedna szybę z akwarium. Taki ciąg ma :) miałem tetra wcześniej 700l, tamtego nie było słychać, chociaż ten dramatu nie robi patrząc na przeplyw

Opublikowano

Odpowietrzałem go wiele razy, potrząsałem i nić. Napisałem do sprzedawcy i powiedzieli że pewnie jest wada fabryczna i prosili odesłać w ramach gwarancji.Co mam teraz zrobić wysyłka, naprawa i zanim wróci do mnie to pewnie miesiąc minie.Jak rozwiązać w tym czasie filtracje biologiczną. Posiadam dwa filtry wewnętrzne (leżą w szafce)może by je zasypać ceramiką tylko nie wiem czy to będzie dobre.

Opublikowano

Jeśli masz dojrzałe złoża ceramiki (lub innych wkładów) w kuble to zastosowałbym następujące rozwiązanie jakie zaprezentował Marek w temacie wewnętrznego FBFa. Z tym że, zamiast piasku w takiej butelce umieściłbym Twoją dojrzałą ceramikę.

http://forum.klub-malawi.pl/wewnetrzny-fbf-t21873.html

Druga opcja, to coś w rodzaju złoża zraszanego - http://www.kfa.org.pl/aforum.php?op=show_thread&id=14831&page=0#51436. Może być umieszczone poza akwarium tak by spływ z butelki był do akwarium.

W jednym i drugim przypadku potrzebujesz do użycia tego jakąś pompującą lub zaciągającą głowice. Może być to nawet jakiś tani chińczyk 700l/h. Byleby był przepływ. Myślę, że w awaryjnej sytuacji spokojnie pozwoli to utrzymać warunki w akwarium.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam mam pytanie odnośnie filtracji zaznaczę że mam dopiero zamiar założyć akwa z malawi 240 l.W tej chwili posiadam akwa wielogatunkowe także cos niecoś kumam,no ale malawi to inna półka i narazie czytam aby się zapoznać z tym .Tak więc chodzi mi o to jakie filtry spełnią dobrze swoją rolę .ja myśałem o JBL CristalProfi e901 GREENLINE i do tego wewnętrzny AQUAEL TURBO 1500.A może macie coś lepszego

Opublikowano
ja myśałem o JBL CristalProfi e901 GREENLINE i do tego wewnętrzny AQUAEL TURBO 1500

Może być taki zestaw do 240l. Jbl biolog, turbo gąbka jako mechanik.