Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wiem ze walkowano to juz iles tam razy ale ....

wlasnie zalalem moj zbiornik woda i zaczynam szukac obsady. po przejrzeniu setki razy forum, juz sie wlasciwie pogubilem calkowicie od tego wszystkiego co tutaj zamieszczono ;) planuje/chcialbym na poczatek zaczac swoja przygode z Malawi z takim zestawem :

- Labidochromis sp. hongi sweden

- Pseudotropheus saulosi

- Cynotilapia afra cobue

co powiecie na takie zestawienie ? i jak to ilosciowo mialoby wygladac ? czy moze jakas posiadajaca w obie cos z czerwienego odcienia ryba , jesli tak to ktora ?

Podoba mi sie Melanochromis Auratusale nie wiem czy nie jest to zbyt agresywna ryba do pozostalych .

prosze o opinie i ewentualne moze inne sugestie dotyczace obsady

pozdr

olo

Opublikowano
juz sie wlasciwie pogubilem calkowicie

też miałem z tym kłopot a po wizycie w hodowli wszystko i tak się pozmnieiało :)

Ale mam Hongi Sweden 7szt są piękne 5-6cm podobno później tracą to piękne czerwone wybarwienie...

Są mocno terytorialne i agresywne szczególnie wewnątrz gatunkowo tyle co zaobserwowałem na tę chwilę.

Opublikowano

dlatego tez prosze o rade , chcialbym sweden i saulosi ewentualnie zostawic i dac cos w zamian Cynotilapia afra cobue ,a co byscie powiedzieli na aulonocara fire fish ?

tez srednio agresywna ale zona obstaje przy kolorowej obsadzie

Opublikowano

tylko w WIKI widnieje jako

W akwarium dość agresywna

http://pl.wikipedia.org/wiki/Melanochromis_cyaneorhabdos

teraz wlasnie dorwalem ten opis ws Hongi http://forum.klub-malawi.pl/labidochromis-hongi-t21336.html i tez widnieje tam taka propozycja , chyba juz pozostane na ta chwile przy tej obsadzie . pozostaje poczekac na zamkniecie cyklu oraz znalezc w mojej okolicy odpowiedni sklep z pyszczakami lub podczas wakacji poszukac w Polsce F1, a do tej pory zadowolic sie saulosi zakupionymi tutaj

Opublikowano
aulonocara fire fish ?

też dostanie popalić od honga a poza tym mnie odradzili fire fish u Fuliera do 240l za duża rośnie...

ale zona obstaje przy kolorowej obsadzie

u mnie też to był najważniejszy czynnik :)

Co do honga to nie znajdziesz F1 ,bo to hybryda:)sztuczna odmiana.

Opublikowano

Tak, wiem o tym- juz doczytalem ;) ale pozostale to powinienem dostac eFki

ale cena hongi porazajaca

391 LABIDOCHROMIS HONGI SWEDEN 3-4 ---13,40 €