jurgen Opublikowano 12 Kwietnia 2014 #1 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 cześć, powierzchnia dna to ponad 300 na 135 cm w planach (obecnych) jest tylko Mbuna, np coś takiego: Melanochromis johanni Afra Red Top Likoma Metriaclima Estherae Red - Red Pseudotropheus Acei Luwala Reef Pseudotropheus flavus Iodotropheus sprengerae wszelkie uwagi będą mile widziane...
Perez666 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 #2 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Pomyśl o drapieżnikach.W takim litrażu takie małe rybki się "stracą".Do tego gdy zaczną się rozmnażać, to stracisz nad tym kontrolę i będzie pływało kilkaset ryb.
jurgen Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor #3 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Drapiezniki, ok, ale to już zupełna alternatywa. Moja "wizja" to jednak małe ryby w dużym akwa. Dużo osób przy większych zbiornikach idzie własnie w drapole, ja chce zrobic odwrotnie...
yaro Opublikowano 13 Kwietnia 2014 #4 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Perez już nawraca Szykuję koledze akwa 350x80 i będą tam też ryby z mbuna. W tak dużym akwarium można ustawić tak rewiry by dla wszystkich starczyło, a dając duże kamienie (bez drobnicy) nie stworzy się małych kryjówek, gdzie maluchy będą mogły się pochować. A to, że mbuna potrafi wyłapywać maluchy, jest niezaprzeczalne. Sam nie raz doradzałeś - zmniejszyć ilość kryjówek a maluchów nie będzie.
Perez666 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 #5 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Nie nawracam a delikatnie sugeruję Kolega już chyba podjął decyzję, więc teraz tylko trzeba dobrać obsadę. Pod względem żywieniowym jest ok. Rozumiem, że na tych 6 gatunkach zamykasz obsadę?
jurgen Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor #6 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 mysle o 6 gatunkach maksymalnie, moze coś jeszcze, to proponowana obsada, ryby z którymi jakos tam kiedyś walczyłem -- dołączony post: kiedys chciałem zrobić habitat, ale chyba odpuszczę, akwa ma byc w końcu dekoracyjne, z drugiej strony ciezko godzić pref. żywieniowe, to nie jezioro
yaro Opublikowano 13 Kwietnia 2014 #7 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Ja szukał bym wśród innych mbuna - ale to już totalnie subiektywna opinia - to tobie ma się podobać. A przy takim akwarium, może dochowasz się wielosamcowości, co znacznie uatrakcyjni zbiornik. P.S. Wyrzuć tylko z obsady rdzawego Może dał byś Ps. crabro
jurgen Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor #8 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 rdzawków nie będzie , inne mbuna, podpowiedz coś
eljot Opublikowano 13 Kwietnia 2014 #10 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Wymieniłbym też afre na coś większego (i tak będzie małe w tym szkle;)) np. Metriaclima spec. zebra chilumba Luwino Reef
Rekomendowane odpowiedzi