Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W filtrze azotyny nie przetwarzają się na azotany, to proces beztlenowy. Czy kolega KODI stosował denitryfikator i wie jakie są zagrożenia używając ten wynalazek ? Ja polecił bym aquaponike :grin:

Opublikowano

podejrzewam, że przedmówcy pomyliły się azotany z azotynami.

bo proces odwrotny będzie takim jak pisał ;)

a tak na opartego to NO2 czy NO3 to jony zawarte w związku chemicznym zwanym azotyny lub azotany.

fuj z chemią ;)

Opublikowano
W filtrze azotyny nie przetwarzają się na azotany, to proces beztlenowy. Czy kolega KODI stosował denitryfikator i wie jakie są zagrożenia używając ten wynalazek ? Ja polecił bym aquaponike :grin:

tak dla przypomnienia by nie pisać bzdur wklejam schemat zamkniętego cyklu azotowego wg najnowszych badań.

4c02b6171a2c4576m.jpg

wyrażnie zaznaczone są warunki

tlenowe

niskotlenowe

beztlenowe

Nie strasz kolego ludzi denitryfikatorem ten proces przyroda wykonuje od miliardów lat a w biotopach o wysokim pH szczególnie wybiera ten sposób zamknięcia cyklu azotowego. Tam roślinność raczej cherlawa więc procesy roślinnej asymilacji raczej znikome. Uprzedzając - nic nie mam przeciwko hydroponice ale tylko w przemysłowej uprawie wczesnych odmian sałaty. Łączenie baniaka z grządką mnie nie zachwyca choć oczywiście zamyka cykl azotowy.

ale bardzo odbiegliśmy od tematu

Opublikowano

Masz rację Eljot zamiana No2 na No3 odbywa się przy niewielkiej ilości tlenu, jednak jest to balansowanie na granicy powstania siarkowodoru. Wynalazek ciekawy ale wymaga regulacji i dość częstych pomiarów. Bezpieczniejsze jest wiaderkowanie, nawet jak nie podmienimy wody to powolny spadek No3 do 100ppm nie zabije zdrowych ryb. To moje zdanie bo testowałem rybki do 100:(

Opublikowano

Piotrola wysokie NO3 ryb nie zabije ale powoli je osłabi i będą podatne na wszystkie inne paskudztwa. Dodatkowo jako pasjonaci powinniśmy dążyć do odtworzenia (przynajmniej minimum) warunków jeziornych ;) a tam azotany są bardzo niskie.

---------------

Ale trzymajmy się tematu :)