Jump to content

start malawi proszę o radę

kolmas

Recommended Posts

witam chciałem poprosic

o radę odnośnie obsady zbiornika

akwarium 240 litrów 120 centymetrów długie

mam w planie

Saulosi 1-4

Yelow labs 1-4

chciałem zapytać jaki jeszcze gatunek mogę dołożyć ewentualnie co za Saulosi bo nie mogę ich namierzyć

w UK

Dzieki pozdrawiam

Dzieki Bezprym

może jeszcze ktoś podrzuci jakies propozycje ?

i czy proponowane Melanochromis cyaneorhabdos maingano

nie sa zbyt agresywne do proponowanej przeze mnie obsady (czytałem żę to ryby dość agresywne )

i czy proponowane Melanochromis cyaneorhabdos maingano

nie sa zbyt agresywne do proponowanej przeze mnie obsady (czytałem żę to ryby dość agresywne )

Maingano to średnio agresywny gatunek. U mnie przez ok. 2 lata pływały z Saulosi i nic złego się nie działo. Agresja raczej wewnątrzgatunkowa, umiarkowana - krzywdy sobie nie robiły. Polecam do wyżej wymienionego zestawu.

witam

zakupiłem

Cynotilapia Afra Cobue i Pseudotropheus Neon Spot

w zestawieniu mam nadzieje 1X4

mam pytanie odnosnie zachowania ryb

każda z nich zajeła sobie grotę , schowek i tam siedzi

nie pływaja dużo no może neon spot sa bardziej odważne i strasznie szybkie

chciałem zapytac czy to normalne ??

i jak długo to może trwać

od wprowadzenia minelo jakies 12 godzin

zbiornik zalany okolo 10 dni temu dodałem też Tetra Aqua Safe

filtr fluval 305 zasypany ceramiką + carbon

a i swiatło obecnie wyłaczone żeby nie stresować

post-14854-14695717139035_thumb.jpg

post-14854-14695717139381_thumb.jpg

post-14854-14695717139664_thumb.jpg

Litości, wpuściłeś ryby po 10 dniach bez badania parametrów i po wlaniu tylko uzdatniacza ? Zajrzyj do FAQ i tematów o starcie akwarium bo będziesz miał prawdopodobnie kłopoty.

Obsada też kiepsko dobrana, zarówno pod względem agresji jak i żywienia.

wódę badałem testem na ph

na opakowaniu od Tetra Aqua Safe napisali że ryby można wpuścić w ten sam dzień a ja czekałem 10 dni

czytałem FAQ

i nie wiem dlaczego według ciebie obsada jest źle dobrana ??

poza tym wygląda na to że problem sam sie rozwiązuje rybki były wpuszczone wczoraj w nocy i dopiero teraz poznają otoczenie wygląda na to ze z godziny na godzinę są coraz bardziej śmiałe

Pseudotropheus Elongatus Neon Spot

"Ogólnie Elongatusy to dosyć terytorialne, ale i specyficzne pyszczaki. Wśród najbardziej agresywnych elongatusów, nawet samice często zajmują terytorium. Jednak nie dotyczy to naszego dzisiejszego bohatera.

Neon spot zazwyczaj nie atakują większych gatunków. Natomiast hodowane z gatunkami o podobnym rozmiarze, przeważnie są dominantami. Dlatego aby rozładować agresję zbiornik powinien być duży.

Neon Spot dorasta maksymalnie do 10cm. Samice są mniejsze-max 8cm. Dodatkowo jego smukła sylwetka pogłębia wrażenie jednego z mniejszych pyszczaków. Minimalny zbiornik powinien mieć min.100cm. W takim idealnie nadaje się jako obsada jednogatunkowa. Jeśli chcemy go hodować z innymi gatunkami, zbiornik powinien być większy z dużą przestrzenią do pływania. W takiej obasadzie samce Neon Spota nie obejmuje zazwyczaj rewirów ponieważ najczęściej są rybkami słabszymi. Jedynie w czasie tarła samiec próbuje demonstrować pozycję.

Dieta tak jak i inych Elongatusów powinna zawierać składniki roślinne, bez różnicy czy w postaci płatków czy granulek. Ja swoim Neon Spotom podawałem także artemię, oczlik i wodzienia."

Cynotilapia afra cube

POKARM:

" generalnie Cobue jest wszystkożerna więc zestawienie pokarmów roślinnych i mięsnych jest jak najbardziej na miejscu

Roślinny na bazie spiruliny. Dietę należy uzupełniać drobnymi skorupiakami. Ryby bez problemu można przyzwyczaić do pokarmów sztucznych w postaci płatków i granulatów.

Gatunki z rodzaju Cynotilapia hoduje się podobnie jak inne Mbuna. Obok lekko alkalicznej wartości pH oraz niezbyt obfitego karmienia”

wodę badasz testem pH, poczytaj jeszcze o nitryfikacji, o testach na amoniak, azotyny i azotany, pH to ułamek problemów, a ciebie czeka problem z obiegiem azotu w akwarium, niedojrzały filtr, brak bakterii nitryfikacyjnych.

Badaj, mierz i przeciwdziałaj gdy będzie trzeba, bo inaczej te radosne rybki zrobią się markotne.