Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś zaczęliśmy budowę zbiornika akwaponicznego o pojemności 8 000 l. W końcu spełni się moje marzenie – oglądać rybki z góry, jak w naturze, a nie jak małpy w zoo.

Pierwsze koszty – wykop – 150 zł. Reszta moja ciężka praca.

Fotki jutro wieczorem.

• Dziękuję 1
Opublikowano
czyli oczko wodne?

Niezupełnie - rozbudowana akwaponika ;)

Obiecane fotki

Najpierw ręczna robota:

2i09hg0.jpg

Potem sąsiad włączył się z poważniejszym sprzętem:

33nxgr4.jpg

2myybmr.jpg

A potem trzeba było to wszystko posprzątać:

2ivwpf.jpg

W końcu szalunek wypoziomowany, teren wyrównany i zagęszczony. Będzie można wlać beton w fundament pod kolejne akwarium. Tak zeszła mi cała sobota.

s33g9g.jpg

ruz9xs.jpg

29gdc9l.jpg

Opublikowano

Mam już opóźnienie w stosunku do harmonogramu – kasy zabrakło. Dopiero wczoraj zalałem dziurę w ziemi.

Niespodziewanie wcześnie przyjechała grucha i miała być z pompą, za którą zapłaciłem. Przyjechała skubana bez pompy. Na szczęście ni stąd ni zowąd pojawił się ździebko wstawiony sąsiad, zaproponował pomoc, poleciał truchtem po gumiaki i jakoś wespół w zespół po piwku daliśmy radę.

Zamówiona ilość niestety okazała się za mała i trzeba było improwizować, stąd nierówności w płycie fundamentowej.

Koszt betonu – prawie 500 zł. Beton jest w miarę tani, ale ponieważ grucha ma pojemność 6 m sześciennych to za niewykorzystaną pojemność trzeba płacić.

2v2jyg6.jpg

hs95pl.jpg

2q9m5c7.jpg

sexhd5.jpg

2ufrmoi.jpg

• Dziękuję 2
Opublikowano

To nie chudziak, to od razu B20 na glinie piaszczystej. Wyżej pójdzie z bloczków betonowych, od zewnątrz ocieplenie styropianem, od wewnątrz folia do oczek wodnych lub płynna guma, jeszcze nie zdecydowałem.

Jestem otwarty na Twoje rady, czekam niecierpliwie.