AlexB47 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 #1 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Dziś zaczęliśmy budowę zbiornika akwaponicznego o pojemności 8 000 l. W końcu spełni się moje marzenie – oglądać rybki z góry, jak w naturze, a nie jak małpy w zoo. Pierwsze koszty – wykop – 150 zł. Reszta moja ciężka praca. Fotki jutro wieczorem. 1
pablojogi Opublikowano 5 Kwietnia 2014 #2 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 ale żeś pojechał AlexB47 ale w pełni podziwiam i będę czytał kolejną relację w postach:-) duże jest piękne:-))) 1
AlexB47 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Autor #4 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 czyli oczko wodne? Niezupełnie - rozbudowana akwaponika Obiecane fotki Najpierw ręczna robota: Potem sąsiad włączył się z poważniejszym sprzętem: A potem trzeba było to wszystko posprzątać: W końcu szalunek wypoziomowany, teren wyrównany i zagęszczony. Będzie można wlać beton w fundament pod kolejne akwarium. Tak zeszła mi cała sobota.
stan Opublikowano 7 Kwietnia 2014 #7 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 To nie oczko wodne. To będzie podziemne akwarium , a Alex będzie je oglądał z piwnicy ;-) , hehehehe.
AlexB47 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Autor #8 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Mam już opóźnienie w stosunku do harmonogramu – kasy zabrakło. Dopiero wczoraj zalałem dziurę w ziemi. Niespodziewanie wcześnie przyjechała grucha i miała być z pompą, za którą zapłaciłem. Przyjechała skubana bez pompy. Na szczęście ni stąd ni zowąd pojawił się ździebko wstawiony sąsiad, zaproponował pomoc, poleciał truchtem po gumiaki i jakoś wespół w zespół po piwku daliśmy radę. Zamówiona ilość niestety okazała się za mała i trzeba było improwizować, stąd nierówności w płycie fundamentowej. Koszt betonu – prawie 500 zł. Beton jest w miarę tani, ale ponieważ grucha ma pojemność 6 m sześciennych to za niewykorzystaną pojemność trzeba płacić. 2
cinek1916 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 #9 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Znaczy wylałeś chudziak A jak będzie wyglądało wyżej? Pytam bo miałem okazję wykonywać akwaria w Warszawskim ZOO i jak coś mogę coś doradzić.
AlexB47 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Autor #10 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 To nie chudziak, to od razu B20 na glinie piaszczystej. Wyżej pójdzie z bloczków betonowych, od zewnątrz ocieplenie styropianem, od wewnątrz folia do oczek wodnych lub płynna guma, jeszcze nie zdecydowałem. Jestem otwarty na Twoje rady, czekam niecierpliwie.
Rekomendowane odpowiedzi