Skocz do zawartości

Pył W Wodzie, Drobinki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A mnie wydaje się, że to pierwotniaki. Jeśli byłby to pył z piasku to mechanik powinien sobie z tym poradzić. Być może to zakwit. Zbiornik jest świeży, plus jeśli akwarium jest otwarte kurz który pływa w toni.

Opublikowano

Akwarium ma pokrywe z zestawu. Po wierzchu tafli tez plywa taki "pyt".... gdy wylaczylem mechaniaka tak jakby mniej bylo tego w ruchu tak jakby osadzal sie gdy wlacze to poteguje sie ten efekt. Dodam ze mam kurtyne powietrzna dl 60 cm ktora to od poliwy oktesu dojrzewania chodzila non stop. Po czesci napewno to jest pyl z podloza bo zafalem sprzedawcy i nie plukalem ale tak jak zauwalyl jyz jeden z forumowiczow mechaniak z wata powinien pyl z piasku wylapac.....

Opublikowano
Po czesci napewno to jest pyl z podloza bo zafalem sprzedawcy i nie plukalem ale tak jak zauwalyl jyz jeden z forumowiczow mechaniak z wata powinien pyl z piasku wylapac.....

..nie wierz nigdy w to ,że nie trzeba płukać piasku czy żwiru!! Jeżeli to są pierwotniaki to tylko cierpliwość i dobre napowietrzanie i jak masz to lampa UV..A jak nie to tylko cierpliwość!! Pierwotniak tak czy siak znikną..Jeżeli to brud ze źle wypłukanego piasku to niestety..długo to potrwa zanim filtry wyciągną!! Mechanika nie wyłączaj..Niech miesza..Bo masz też film na powierzchni a to utrudnia napowietrzanie!! I jeżeli to pierwotniaki to nie rób dużych podmian wody...

Opublikowano
Akwarium ma pokrywe z zestawu. Po wierzchu tafli tez plywa taki "pyt".... gdy wylaczylem mechaniaka tak jakby mniej bylo tego w ruchu tak jakby osadzal sie gdy wlacze to poteguje sie ten efekt. Dodam ze mam kurtyne powietrzna dl 60 cm ktora to od poliwy oktesu dojrzewania chodzila non stop. Po czesci napewno to jest pyl z podloza bo zafalem sprzedawcy i nie plukalem ale tak jak zauwalyl jyz jeden z forumowiczow mechaniak z wata powinien pyl z piasku wylapac.....

Witam i jak pozbyłeś się tego dziadostwa??

Opublikowano

U mnie koledzy to samo dołączone na foto akwarium działa już 4 miesiące woda oczywiście ze starego akwarium 375. Woda regularnie raz w tygodniu podmieniana. Filtracja mechanik Aquael Turbo Filter 2000 skierowany na przednią ścianę lekko do góry aby woda falowała, biolog Hw 303B z filtrem narurowym kubełek wypchany ceramiką dołączony skimmer eheim i tez tego nie zbiera. Na wylot wody z mechanika podpięta deszczownia umieszczona z tyłu akwarium. Próbowałem już chyba wszystkiego wata już przerabiana, lampa Uv też, kombinowałem też z ustawieniem filtrów i nic. Zastanawiam się, czy to nie wina piasku, kupowany w hurtowni akwarystycznej nie jest to tzw. mączka cały czas coś się unosi w toni wodnej. Już sam nie wiem co z tym zrobić. Podpowiecie coś

post-11102-14695717130378_thumb.jpg

post-11102-14695717130953_thumb.jpg

post-11102-14695717131535_thumb.jpg

Opublikowano

jezeli mechanik powoduje ze pojawia sie wiecej drobinek to mozliwe ze wata jest juz do wymiany (ja wymieniam wate regularnie co tydzien razem z podmiana wody), mowisz ze mechanik ma ustawiony wylot tak aby powierzchnia falowala..... super bo powoduje ze woda jest natleniana ale z drugiej strony powoduje ze zawartosc filmu bakteryjnego plywa w toni ( to sa zapewne Twoje drobinki), proponuje zakupic jakis skimmer lub zrobic prosty DIY (pompa + butelka po wodzie z wata) i drobinki zapewne znikna :)

Opublikowano
jezeli mechanik powoduje ze pojawia sie wiecej drobinek to mozliwe ze wata jest juz do wymiany (ja wymieniam wate regularnie co tydzien razem z podmiana wody), mowisz ze mechanik ma ustawiony wylot tak aby powierzchnia falowala..... super bo powoduje ze woda jest natleniana ale z drugiej strony powoduje ze zawartosc filmu bakteryjnego plywa w toni ( to sa zapewne Twoje drobinki), proponuje zakupic jakis skimmer lub zrobic prosty DIY (pompa + butelka po wodzie z wata) i drobinki zapewne znikna :)

Przeciez napisalem, ze uzywalem waty ale to tez nie pomoglo mam tez skimmer zalozony fluvala i tez tego nie zbiera ie wiem co mam juz zrobic sam.

Opublikowano

Acerr to znaczy, że świetlówka nic nie dała jednak? To co widzę u Ciebie to nie jest jedynie problem drobinek a raczej mlecznej wody. Walczę z tym już rok i co rusz powraca. U mnie widać to wyłącznie od boku akwarium, taka mgiełka. Wymieniłem podłoże, kupiłem nowy filtr, korpus ze sznurkiem, włóknina, lampa uv, napowietrzanie non-stop przez tydzień, zgaszone światło i tak cały rok. Najgorsze jest to, że dalej nie wiem co mam robić bo skończyły mi się pomysły.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka