Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

moje pytanie związane jest z tłem z Ceresitu, mam obecnie tło ze styropianu pokryte silikonem, czy jak na to nałożę ceresit będzie się trzymał? czy muszę je czymś pokryć np. pianką poliuretanową?

Co o tym myślicie?

Na razie gromadzę materiały jak wszystko będzie to zabieram się za robotę :D

Jeśli ktoś ma Ceresit, chętnie odkupię.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

mam tło ze styropianu + ceresit

ceresit nakładałem bezpośrednio na styropian - wczesniej uformowany wypalarką - dodatkowo ceresitem pomalowałem kawałki węgla (pisałem gdzies tu o tym) efekt jest baaardzo zadowalający - powoli zaczyna porastać glonem

Opublikowano
dodatkowo ceresitem pomalowałem kawałki węgla (pisałem gdzies tu o tym) efekt jest baaardzo zadowalający

NO właśnie. Przypominam sobie tamtą dyskusję. Pamiętam też że strasznie na Ciebie naskakiwałem za ten węgiel. Z tego co widzę to jednak Cię to nie zniechęciło.

No i mam pytanko: czy masz już tam ryby i czy wszystko jest ok (chodzi mi o ich zdrowie i ogólne parametry wody) Z tego co pamiętam wybór węgla miał związek z jego niską wagą. Jeżeli wszystko jest ok to może to być rewolucja w dziedzinie dekoracji.

pozdro

Opublikowano

To może ja zabiore głos. Tydzień temu był u mnie Pan po Hongi który w swoich trzech baniakach 300l ma dekoracje ze zwykłego węgla właśnie. Tak mnie to zaciekawiło, że nie dałem mu już spokoju:) Wypytałem o wszystko i w skrócie z parametrami nic się nie dzieje. Opowiadał mi tylko że przed włożeniem dwa tygodnie wymaczał w wodzie i dwa razy dziennie ją wymieniał. Wode jak mówił ma kryształ w każdym akwarium, a także z powodzeniem hoduje pyszczaki.

Jednak osobiście i tak bym węgla nie włożyl:P

Jeżeli Pan to czyta to proszę napisać pikantne szczególiki na forum:)

Opublikowano

tło skończone, już pływa w akwa :D

Jeszcze niech fajnie glonem zarośnie (nie malowałem farbą) i będzie całkiem niezły efekt.

Jeśli ktoś ma zamiar robić tło z ceresitu to radzę wcześniej pokryć styropian i piankę wikolem z piaskiem, lepiej będzie się ceresit trzymał.