Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
No chyba z tym rozmiarem to, żeś Heniu pojechał i to grubo ! Do kubła i nie tylko najbardziej uniwersalnym jest grys 10-15mm. Wtedy będzie o wiele większa powierzchnia do osiedlania się bakterii nitryfikacyjnych plus większa powierzchnia obmywania-wymywania minerałów do wody.

masz rację Staszku trochę przedobrzyłem ale podświadomie myślałem o twoim kuble a zapomniałem że to mały kubeł. Na pewno już dostałeś ten 34 litry bo wysłałem go w poniedziałek.

Jak go oceniasz - będzie przydatny jako zbiornik na grys koralowy do malawki czy tylko do oczek wodnych??

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano
Przy wypełnieniu grysem koralowym ile kg grysu wychodzi na 1L ? zakładając taką gradację jaką podajecie 10-15mm.

...mam filtr NCF1500 który ma cztery kosze o łącznej pojemności 14,7 litra .Teoretycznie pojemność jednego kosza to około 3,7 litra. Ostatnio kupiłem paczkę 2kg grysu 15mm i prawie cała paczka weszła do takiego kosza. Czyli na 1litr mniej więcej wychodzi ok. 0,54kg grysu 15mm .Oczywiście mniej więcej.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dzisiaj dotarł grys i lawa. Jednak 4kg grysu chyba odpowiada u mnie 4l wkładu bo "jakoś grysu mało w worku" waga się zgadza :) Grys 10-15mm. Dobrze, że mam tą lawę, ale nie wiem czy ją wrzucać od razu czy nie? a jak już to w jakiej kolejności od wlotu wody do kubła:)?