Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobry wieczór.

Zastanawiam sie nad zakupem dodatkowej ceramiki aby zapchac kubel do pelna. Czy taka ceramika z allegro bedzie spelniala swoja role?

CERAMIKA BIOCERAMIKA WKŁAD DO FILTRA 1,6l JAKOŚĆ (4090710449) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img03.allegroimg.pl/photos/400x300/40/90/71/04/4090710449@@AMEPARAM@@03@@AMEPARAM@@40/90/71/04@@AMEPARAM@@4090710449

Czy lepiej zakupic jakas drozsza ceramike np. firmy Fluval?

BIOMAX BIOCERAMIKA FIRMY FLUVAL (4059705752) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img19.allegroimg.pl/photos/400x300/40/59/70/57/4059705752@@AMEPARAM@@19@@AMEPARAM@@40/59/70/57@@AMEPARAM@@4059705752

Gość pemergency
Opublikowano
Dobry wieczór.

Zastanawiam sie nad zakupem dodatkowej ceramiki aby zapchac kubel do pelna. Czy taka ceramika z allegro bedzie spelniala swoja role?

CERAMIKA BIOCERAMIKA WKŁAD DO FILTRA 1,6l JAKOŚĆ (4090710449) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Czy lepiej zakupic jakas drozsza ceramike np. firmy Fluval?

BIOMAX BIOCERAMIKA FIRMY FLUVAL (4059705752) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Ceramika jak ceramika ;) najważniejsze żeby była mocno porowata. Ta z pierwszego linku wygląda ok.

Opublikowano

Najlepszą ceramika obecnie na rynku jest matrix firmy Seachem. Z drugiej strony jak masz już kubeł wypchany ceramiką i nie masz problemów z biologia to reszte kubła zasypałbym grysem koralowym. Na nim tez będą się osiedlać kolonie bakterii nitryfikacyjnych , a przy okazji będzie wydalał do wody wapń i magnez.

Opublikowano
Najlepszą ceramika obecnie na rynku jest matrix firmy Seachem. Z drugiej strony jak masz już kubeł wypchany ceramiką i nie masz problemów z biologia to reszte kubła zasypałbym grysem koralowym. Na nim tez będą się osiedlać kolonie bakterii nitryfikacyjnych , a przy okazji będzie wydalał do wody wapń i magnez.

popieram tą koncepcję.

Jeśli to nowy baniaczek z nie uruchomioną jeszcze biologią ( tego nie precyzujesz) to bym radził w ogóle usunąć tamtą ceramikę a cały kubeł wypełnić grysem koralowym - sądzę że wyjdzie taniej i lepiej.

Jak opisuje stan grys koralowy to najlepszy bufor dla wysokiego pH i twardości wody w naszym biotopie, a przy okazji NATURALNY !!!!!! porowaty materiał do zasiedlenia przez bakterie nitryfikacyjne. A jaką masz pewność kolego że glinka na tą ceramikę nie pochodzi z chińskiego dołka zatrutego rtęcią - choć z drugiej strony marka firmy powinna zobowiązywać.

Opublikowano

Matrix niestety dosc drogo wychodzi.

Znalazlem jeszcze taka ceramika, oplacalna ze wzgledu na niski koszt wysylki ale czy dobra:???

WKŁAD BIO-CERAMIKA MAX PRO 5 LITRÓW AQUAEL/AQUSZUT (4030787167) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img20.allegroimg.pl/photos/400x300/40/30/78/71/4030787167@@AMEPARAM@@20@@AMEPARAM@@40/30/78/71@@AMEPARAM@@4030787167

Opublikowano
Matrix niestety dosc drogo wychodzi.

Znalazlem jeszcze taka ceramika, oplacalna ze wzgledu na niski koszt wysylki ale czy dobra:???

WKŁAD BIO-CERAMIKA MAX PRO 5 LITRÓW AQUAEL/AQUSZUT (4030787167) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

kolego uparłeś się na te rurki nie wiadomo dlaczego, a póki nie weżmiesz do ręki i nie ocenisz ich ciężaru i porowatości to pytania która lepsza na podstawie zdjęcia jest nie do oceny - więc nie pytaj.

Napisali ci już doświadczeni koledzy w malawce swoje opinie sugerując wypełnienia. Niestety jak najlepsze to za drogie dla ciebie.

Gdybyś uważnie śledził posty to byś zauważył że np. kolega stan do nowego baniaczka 1000l planuje kubeł wypełniony 30 litrami grysu koralowego. Ja po zakupie filtra kubełkowego od razu wyrzuciłem te rurki i wypełniłem cały naturalną lawą.

O porowatości materiału a tym samym jego powierzchni dostępnej dla bakterii świadczy waga takich bryłek.

Weż do ręki podobną bryłkę lawy i tą rurkę to poczujesz różnicę.

Pominąłeś moją sugestię - rozważ ją ponownie.

Tu masz napisane dlaczego i cena niższa niż za tą rurkową ceramikę.

http://www.akwarystyczny24.pl/zwir-koralowy-1kg-25-60mm-doskonale-podloze-do-akwarium-z-pielegnicami-afrykanskimi-p-2484.html

Opublikowano

Przepraszam ze zbagatelizowalem rady dotyczace Grysu Koralowego. Zrobilem to dlatego poniewaz nie moglem tego znalesc na allegro pod nazwa Grys Koralowy. Rozumiem ze Zwir Koralowy podany przez Ciebie w linku to to samo co wspomniany wczesniej przez kolege Stana Grys Koralowy. Jesli tak to rzeczywiscie zamiast ceramiki zastosowalbym caly kubel Zwiru Koralowego.

Opublikowano
Przepraszam ze zbagatelizowalem rady dotyczace Grysu Koralowego. Zrobilem to dlatego poniewaz nie moglem tego znalesc na allegro pod nazwa Grys Koralowy. Rozumiem ze Zwir Koralowy podany przez Ciebie w linku to to samo co wspomniany wczesniej przez kolege Stana Grys Koralowy. Jesli tak to rzeczywiscie zamiast ceramiki zastosowalbym caly kubel Zwiru Koralowego.

przy zakupie zwróć uwagę na frakcję ponieważ koral naturalny występuje od piasku koralowego przez żwir i grys aż po bryłki. Do kubełka wybrałbym frakcję taką 25-60mm.

Na allegro nie zawsze jest to czego potrzebujemy, zawsze zerknij na specjalistyczne internetowe sklepy akwarystyczne np. akwarystyczny24, erybka, salarias, wulkangarden -tam podłoża.

Kupuje się tam równie łatwo, a jest np prodibio biodigest którego ampułkę powinieneś zawsze mieć w zapasie.

http://erybka.pl/product-pol-835-Prodibio-Biodigest-1-ampulka.html

Opublikowano

Rozumiem ze jesli sie zdecyduje na grys to wlasnie ten ktory podales w linku wczesniej. Dobrze ze o tym napisales bo juz myslalem ze tego drobnego wejdzie wiecej w kubel i bedzie mial wieksza powierzchnie dla bakterii niz ten o grubszej frakcji.

Opublikowano
Do kubełka wybrałbym frakcję taką 25-60mm.

No chyba z tym rozmiarem to, żeś Heniu pojechał i to grubo ! Do kubła i nie tylko najbardziej uniwersalnym jest grys 10-15mm. Wtedy będzie o wiele większa powierzchnia do osiedlania się bakterii nitryfikacyjnych plus większa powierzchnia obmywania-wymywania minerałów do wody.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• A czemu nie ?  Ja bardzo dużo piszę codziennie zawodowo i nie mam już siły i przede wszystkim czasu na pisanie dla przyjemności 🤷‍♂️ Dlatego dla mnie osobiście spotkanie/spotkania to najważniejsze daty w kalendarzu... Szkoda, że jest nas na spotkaniach mniej, dlatego zachęcam każdego do przyjazdu tym bardziej, że jest dobre połączenie PKP z Prudnikiem. Zawsze będę mógł opowiedzieć o swoich doświadczeniach z drapolami choć nie wiem czy faktycznie kogoś to interesuje. Poszukam tez i wrzucę na KM krótki artykuł, który poczyniłem kilka lat temu w tym zakresie na przykładzie Aristochromis christyi, ukazał się on co prawda jedynie w języku angielskim ale mam gdzieś pewnie "rękopis".
    • A czemu nie tu? Wiele razy rozmawialiśmy, nie tylko w Pokrzywnej, ale nie jest moją rolą pisanie tutaj na temat funkcjonowania Twojego akwarium z drapolami😉
    • Wszyscy mają racje aaaale nie do końca 😉 ale na szerszą rozmowę zapraszam na spotkanie do Pokrzywnej ☝️😁 PS. @pozner z tego co ja pamiętam to byłeś przy wielu moich rozmowach właśnie w Pokrzywnej ale widocznie tylko ja byłem trzeźwy 😁😉🤣
    • Nie miałem nigdy poważnych drapoli w akwarium, ale moje doświadczenia z non mbuna oraz z pielęgnicami z Ameryki centralnej mówią że dobrym środkiem do rozładowywania agresji jest mocne przerybienie. Często propozycje obsad na tym forum czy w książce Wojtka Sierakowskiego mogą mieć rację bytu tylko do pewnego momentu. 13 ryb w 1400l to niezbyt wiele w moim odczuciu. Jakie są wasze doświadczenia w tej kwestii z drapolami?
    • To prawda Regulowałem już kilka razy, ale w środku - pod szafką jakiś czas temu założyłem jeszcze drugi, mały zbiornik, 112lz pokrywą, przez to szafka jest dość często otwierana, a czasami nawet częściowo otwarta przez kilka h. Dodam, że ten sposób prowadzenia akwarium nie jest zbyt wygodny przy serwisie, więc nie polecam a szafkę bym musiał regulować w prawie każdy weekend 
    • Bardzo ładny baniak, konkret. Jedyne do czego się można przyczepić do regulacja drzwiczek pod nim 😅
    • @S_owa dzięki za super aktualizację  Wyjątkowo mnie cieszy, bo Twoja kronika zainspirowała mnie do wystartowania akwarium z drapieżnikami. Z takich predatorów kalibru XXL mam u siebie tylko samca Aristo. Zakładam, że moje akwarium finalnie może być dla niego za małe, ale postanowiłem sprawdzić co z tego wyjdzie przy założeniu, że będzie to tylko samiec bez partnerek do harcowania. Jak na razie spokojnie sobie rośnie i nie doskwiera innym lokatorom. Ku mojemu zaskoczeniu w składzie mieszkańców, najbardziej upierdliwy dla wszystkich jest samiec Stigmatochromis Tolae. Miałem 2 samce i 2 samice. Niestety przez niefortunny wypadek jedną samicę straciłem, druga nie wytrzymała presji dwóch samców 😕 Jednego samca sprzedałem bo mi było go już szkoda i ten ostatni, który pozostał potrafi być jak taka końska mucha na łące. Dokucza wszystkim. Ma swoją norę pod kaseciakiem i jego jedynym celem życiowym jest wyganianie wszystkich z tamtego rejonu. Potrafi dać popalić 1,5 razy większemu Nimbochromisowi Polistigma... Będę go musiał usunąć bo mnie już denerwuje.  Zazdroszczę widoku pielęgnującej maluchy samicy Nimbo. Nigdy nie spotkałem się z takim widokiem u moich pyszczaków.  Pozdrawiam 👋
    • Zdecydowanie brakuje tematów na dotyczących drapieżników, a jednak co raz więcej osób dysponuje pozornie większym baniakiem na poziomie np. standardowych 720l (200x60x60). Piszę ,,pozornie" bo to temat drapieżników, a ten litraż to fajna opcja przy mbunie albo przy rozsądnie dobranej obsadzie non mbuny, ewentualnie mixu non mbuny z małymi drapieżnikami. Piszę tutaj lekko ku przestrodze bo tych większych gatunków nie ma nawet co pchać do takiego zbiornika, no chyba, że jest to tylko akwarium przejsciowe. Wrzuciłem tylko 2 filmiki z Bucco ale samiec serio potrafi mocno stłamsić swoich ,,współlokatorów". Ogólnie od kiedy dołożyłem kryjówek jest wyraźnie lepiej, ale pierwsze tarło gdzie buzowały hormony, a 3 samice czekały w kolejce to reszta załogi mogła tylko cierpliwie czekać zajmując jedyne bezpieczne pozycję po drugiej stronie baniaka. Przez 1,5 roku funkcjonowania tego akwarium, z tego co kojarzę nie robiłem żadnej ingerencji w wystrój (ułożenie i liczbę kamieni/modułów), jednak samiec Buccochromisa zmusił mnie do szukania dobrego rozwiania, przez co w ciągu 2-3 tygodni trzy razy robiłem przemeblowanie w baniaku. 80cm głębi daje już pewne możliwości, dzięki czemu ryby mają zarówno dużo miejsca do pływania, jak i pole do ukrycia, czy przemieszania za/między modułami. Na początku ku mojemu lekkiemu zdziwieniu mało z tego korzystały i lewa strona zbiornika i tak należała do samca Bucco. Z czasem nauczyły się, że można umiejętnie się skryć przed wzrokiem dominującego Bucka. W moim zbiorniku pozostałe gatunki (nawet gdy nie było samca Bucco) nie robiły aż takiego spustoszenia w okresie tarła. Mój Fossorochromis ma minimalne potrzeby jeśli chodzi o terytorium obierane w trakcie tarła, choć oczywiście chęć wytarcia samicy powoduje u niego dużą pewność siebie i zdarza mu się pogonić nawet Buccochromisa, do którego normalne boi się nawet podpłynąć. Mimo wszystko nie wyciągałbym z tego jednoznacznych wniosków i nie oznacza to, że te same gatunki (mam na myśli pozostałe gatunki, poza Bucco) w innej konfiguracji np. w mniejszym zbiorniku też pogodziłyby się dostępną przestrzenią. Dopóki w akwarium rządził Champso to on dyktował warunki i szczególnie w trakcie tarła przejmował też pół akwarium (choć ta dominacja trwała, raz, że krócej, a dwa pozostałe ryby mimo mniejszej ilości kryjówek nie były, aż tak zepchnięte do boku). Odgryzał się mu jedynie samiec Nimbo. Bardzo ciekawi mnie jak wyglądałaby sytuacja w akwarium gdyby, wszystkie gatunki występowały w konfiguracji z samicami, a najwiekszy Bucco występował w konfiguracji bez samic. Myślę, że nadal miałby najmocniejszą pozycję w zbiorniku, ale nie byłoby już okresów, w których któraś z ryb dość mocno dominuje pozostałe gatunki (szczególnie w okresie tarła).
    • Nie wiem. Też wiele razy zastanawiałem się, jak to funkcjonuje u @BombeL. Dlatego go wywołałem do tablicy.  Chyba nie bardzo załapałeś mój prześmiewczy ton😉  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.