Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam takie pytanie: czy taki filtr nie będzie robił zbytniego "młynu" w akwarium 200L ? Znalazłem taki bardzo tani (50zł) z przepływem 1400l/h. Bardzo mi się podoba cena, ponieważ inne markowe filtry o takim przepływie są strasznie drogie. Filtr ten ma gwarancję dwu lenią, więc można chyba jemu zaufać.

Opublikowano

A sobie tak myślę, jakby wylot filtra ustawić w lukę między tłem a szybą (tam są takie siateczki) to by chyba takiej pralki nie robiło ? Mam możliwość zakupu filtra 950l/h. Nie chodzi mi o biologa, lecz o mechaniczny. Biolog postanowiłem zakupić tetre 700 powinna wystarczyć.

Opublikowano

sam paramet wieli nie powie bo to teoria - np teoretycznie słapszy/o mniejszym przepływie Weipro będzie robił w akwa dużo większy młym niż teoretycznie mocniejszy filtr wielu innych firm nawet tych renomowanych.

osobiście zwłąszcza że różnice w cenie nie sa wielkie to jestem zwolennikiem mocnych filtrów wewnetrznych/mechanicznych bo strumień wylotowy zawsze można fajnie rozproszyć a zasys i ciągniecie brudu bedzie lepsze.

Opublikowano

Słuchaj Marsa bo madrze rzecze!

A do tego parametr który podajesz moze mieć różne mase uwarunkowań. Rownie dobrze moze to byc max moc samej pompy, pompy z zalozonymi wkladami bez oslon, pompy z oslona bez wkladow i masa innych kombinacji. Zdecydowanie najlepiej sprawdzic to w praktyce.

Opublikowano

Sam u siebie niedawno założyłem Weipro 3500, wylot wyprowadzony jest w drugi róg akwa a po drodze jest jeszcze UV, więc rozproszony jest nieźle. Ale syfki zasysya pięknie

Opublikowano

Miałem u siebie Fluvale 3+, Weipro 2500 i Aquamedic PF1000.

Wniosek zasadniczy: to, czy filtr robi pralkę w zbiorniku,

zależy nie tylko od jego przepustowości, ale od średnicy,

kształtu i położenia wylotu.

Jeżeli weźmiecie dwa filtry, obydwa o wydajności pompy

2000 lph, z których jeden będzie miał wylot o średnicy

2 cm, a drugi 1.4 cm, to z tego drugiego strumień

wody będzie wylatywał z dwa razy większą prędkością

(w uproszczeniu prędkość liniowa strumienia będzie

odwrotnie proporcjonalna do kwadratu średnicy otworu).

Więc jeśli obydwa skierujecie na przykład na powierzchnię,

ten drugi może już mocno chlapać, a jeśli na dno, zrobi

wykop w piasku aż do dna. I ryby też bardziej będą unikać

strumienia wylotowego w tym drugim.

Więc tak jak mówi mars - za pralkę mniej odpowiada

całkowita wydajność, a bardziej sposób skierowania

czy rozproszenia strumienia.

Opublikowano

Hej

Wydaje mi się że każdy filtr ma jakąś tam regulację prędkości. Ja mam Atmana AT 203 i właśnie ma taką regulację. Na początku miałem skręconego prawie na minimum bo wydawało mi się że robi pralkę. Teraz jest rozkręcony na maxa, odpowiednio skierowałem wylot żeby nie robił zadymy i wszystko jest ok: woda kryształ, rybska pływają sobie niczym nie denerwowane a i natlenienie wody zapewne znacznie się poprawiło.

Tak więc polecam kupić najmocniejszy filtr na jaki Cię stać a najwyżej go

sobie przykręcisz.

Ale lepiej mieć "zapas mocy" , niż za chwilę rozglądać się za nowym mocniejszym filtrem bo wtedy robi Ci się podwójny wydatek.

pozdro

Opublikowano

Z tym przykręcaniem to nie jest tak do końca fajnie.

Na przykład Weipro 2500 daje się przykręcić bezpiecznie

tylko do połowy - nawet mniej - bo potem pompka zaczyna

terkotać jak cholera.

milc