Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem czy to odpowiednie miejsce jeśli nie to prosze moderatorów o poprawę.

Przeglądając strony internetowe z biotopem malawi natknąłem się na to:

http://www.onzemalawicichliden.eu//Mededelingen%20eng/mededelingen2013%20eng.html

Co o tym sądzicie jest to nowa klasyfikacja gatunków czy błąd twórców strony.Z tego co wiem to niektóre nazwy ryb obowiązywały jakiś czas temu potem zostały zmienione ,czyżby ichtiolodzy dostrzegli swoją

pomyłkę i wrócili do poprzednio obowiązujących nazw?

Opublikowano

Nie sądzę aby to był błąd już w wskazywanej tutaj na forum elektronicznej publikacji Edek stosuje nowe nazewnictwo. Niestety to czeka nas zawsze ;(, ciągłe rewizje i zmiany to po prostu Malawi ;). Jak skończy się Aukcja będę pisał da Ad-a to poproszę go o informację.

Gość pemergency
Opublikowano

Przecież to wpis z lipca 2013? przez prawie rok nikt by tego nie zauważył?

Opublikowano

Oczywiście, że nie zauważył ;). Bo niby w czym miał zauważyć, Edek nic nie publikuje a chyba nikt z nim nie koresponduje, na moim ulubionym serwisie już też coś mieszają z nazwami więc może ktoś dopadł coś wcześniej a inni budzą się teraz. Ostro pojechali po melano a ta e-publikacja na pewno przedstawiała Pseudotropheus interruptus wiec realne, ze znowu naukowcy coś wydumali. Dookreślili Melanochromis i trzeba było z rodzaju parę niepasujących gatunków wyrzucić jak tu się do tego przyzwyczaić to inna bajka ... teraz chyba lepiej rozumiecie sprzedawców i ich pozostawanie przy starym nazewnictwie :mrgreen:.

• Dziękuję 1