aarset Opublikowano 2 Kwietnia 2014 #21 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Daj jakąś pożywkę dla bakterii , np JBL Dednitrol. Pożywki w tym zbiorniku jest aż nadto. Jak już, to można dodać ze trzy ampułki Prodibio Biodigest.
lisartur Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor #22 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 To już sam zgłupiałem nie wiem co robić jedni piszą żeby dać inni żeby nie dać A co się stanie jak dam Prodibio Biodigest? Proszę Was o konkretną pomoc bo rybki mam mieć już w poniedziałek
aarset Opublikowano 2 Kwietnia 2014 #23 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Dodaj trzy/cztery ampułki Prodibio Biodigest, to są same bakterie bez pożywki. Jest szansa (chociaż nikła), że do poniedziałku cykl azotowy się zamknie, ale musisz działać bardzo szybko (czytaj - dzisiaj). Uprzedzę pytanie - wszystkie ampułki na raz, nie przedawkujesz.
lisartur Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor #24 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Dałem trzy ampułki tego Prodibio Biodigest Co teraz dalej mam robić?
aarset Opublikowano 3 Kwietnia 2014 #25 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Dałem trzy ampułki tego Prodibio Biodigest Co teraz dalej mam robić? Czekać i mierzyć parametry wody.
lisartur Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Autor #26 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Kiedy mogę wpuścić moje ryby? Cały czas mam czekać aż NO2 będzie bliskie 0 a NO3 będzie duże wtedy podmienić wodę i dopiero wpuścić czy może mogę wcześniej?
stan Opublikowano 3 Kwietnia 2014 #27 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Tak ! Masz czekać, aż NO2 spadnie do zera(nie wykrywalne), a NO3 wzrośnie. To będzie oznaczało, że cykl azotowy zamknął się ( czyli no2 jest przerabiane na no3). Zrób wtedy podmiankę około 20% i wpuść ryby.
lisartur Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Autor #28 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Witam ponownie NO2 spadło prawie do zera ale NO3 rośnie powoli dzisiaj wynosi około 40mg Czy w takiej sytuacji mam podmieniać wodę czy nie Czy mogę wpuścić już rybki Czy to oznacza że mój cykl się zakończył
waszek18 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 #29 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Cykl zakończy się, gdy NO2 spadnie do 0, a nie prawie do 0. wodę podmień Gdy osiągniesz ten moment i odczekaj potem jeszcze ze 3 dni na ostateczne ustabilizowanie się parametrów. Dalej już masz zielone światło na wszystko
eljot Opublikowano 8 Kwietnia 2014 #30 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 NO2 spadło prawie do zera Prawie to dla jednego 0,9 a dla drugiego 0,02 napisz dokładnie.
Rekomendowane odpowiedzi