gregotsw Opublikowano 24 Marca 2014 #21 Opublikowano 24 Marca 2014 Czekaj na zerowe NO2. Wtedy możesz wpuścić ryby. Zbyt wczesne zarybienie zazwyczaj nie kończy się dobrze, po co ryzykować?
michaspw Opublikowano 25 Marca 2014 Autor #22 Opublikowano 25 Marca 2014 No to czekamy....zobaczymy czy jutro cos drgnie.... -- dołączony post: Parametry ciut drgnely ale nie mam calkowitej pewnosci bo skala jest powiedzmy dyskusyjna, farby drukarskie pozostawiaja pewne watpliwosci.... pH- 7,8 NO2- 0,5 - 0,75 watpliwosci z odczytem tu mam NO3- 5 - 10 watpliwosci z odczytem skali NH3- 0 I co o tym sadzicie?
Misiek Opublikowano 26 Marca 2014 #23 Opublikowano 26 Marca 2014 Jeśli NO2 jest 0,5 lub wyżej to zdecydowanie za dużo. Jak będziesz miał na poziomie 0,05 to możesz myśleć o tym, że cykl azotowy jest zamknięty.
michaspw Opublikowano 26 Marca 2014 Autor #24 Opublikowano 26 Marca 2014 ale czy to jest normalne że parametry stoją w miejscu tyle dni? mam robić podmianę częściową wody czy czekać???
gregotsw Opublikowano 26 Marca 2014 #25 Opublikowano 26 Marca 2014 Tak, jest to całkowicie normalne. U mnie prawie dwa tygodnie NO2 stało na tym samym poziomie(0,5-0,75) ale jak zaczęło spadać, to spadło chyba w 3 dni do zera. Jak chcesz to przyspieszyć trochę to lej te bakterie bez pożywki. PS: Podmianą wody prawdopodobnie wydłużyłbyś dojrzewanie. Teraz musisz tylko czekać, NO2 zacznie spadać i spadnie do zera bez jakiejkolwiek ingerencji, w terminie nie dłuższym jak 2 tygodnie.(ale raczej krócej) Podmiankę zrobisz aby zbić NO3, ale dopiero w momencie gdy NO2 będzie zerowe.
Misiek Opublikowano 26 Marca 2014 #26 Opublikowano 26 Marca 2014 Ja korzystam z testów JBL, być może Twoje testy dają trochę w dupę...
gregotsw Opublikowano 26 Marca 2014 #27 Opublikowano 26 Marca 2014 Nie przesadzajmy, test na NO2 od zoolek jest OK. Przecież przy NO2 nie istotna jest dokładność. Wynik ma być zerowy, probówka żółta. Z tym Zoolek sobie dobrze radzi, przynajmniej z punktu widzenia praktycznego w domowym akwarium. NO3 być może faktycznie lepiej wybrać jakiś dokładniejszy, będzie on wyznaczał % i częstotliwość podmian. Mój Zoolek NO3 jest w miarę czytelny w zakresie 0-30 mg/l NO3, dalej właściwie bardzo trudno oszacować jaki jest ten wynik.(wada jest też taka, że oczywiście zoolek NO3 można używać tylko przy NO2 = 0)
michaspw Opublikowano 26 Marca 2014 Autor #28 Opublikowano 26 Marca 2014 ale ile jeszcze czekać? podmianę wody mam zrobić czy czekać i nic nie robić tylko filtry na maxa, napowietrzanie i światło 10 h? no i karmienie rybek startowych:)
gregotsw Opublikowano 26 Marca 2014 #29 Opublikowano 26 Marca 2014 Przecież napisałem, abyś nic nie ruszał tam, podkreślając że podmieniając wodę możesz wydłużyć dojrzewanie.
michaspw Opublikowano 26 Marca 2014 Autor #30 Opublikowano 26 Marca 2014 dlatego też nic nie ruszam a czekam..... ale sie trochę niecierpliwić zaczynam...
Rekomendowane odpowiedzi