Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No właśnie wszyscy chcą mieć jak najbardziej biotopowe akwa. :D Sa tacy którzy wymądżaja się, że nie wolno mieć w Malawi roślin, bo to nie biotop. Są i tacy któży trzymają rośliny ze względów pochłaniania NO3 i wyglądu. Nie zdają sobie sprawy z tego, że ich akwarium, jak każde inne nie jest w 100% biotopem. Pewnie nie wiecie do czego dąże... Otóż chciałbym wszystkim którzy posiadają akwarium "Malawi" oznajmić, że nikt, ale to nikt nie będzie miał w 100% biotopowego akwariumu. Możecie sobie nawet przywieźć piasek, skałki itp z jez. Malawi, ale i tak akwarium nie będzie biotopem :wink: . Dlaczego? Otóż dlatego, że malawi ma swoją własną filtracje i w jez. nie występują filtry mechaniczne a także grzałki itp.

Dla niecierpliwych oraz wszystkich malawistów pozostaje tyko dążenie do doskonałej IMITACJI biotopu Malawi. :wink:

Opublikowano
akwarium nie będzie biotopem

Chyba coś Ci się Lenek pomyiło... Akwarium nie będzie biotopem :?: Zależy, co masz na myśli mówiąc biotop. Dla mnie, każde akwarium jest biotopem, w każdym żyją organizmy żywe, w każdym zachodzą naturalne procesy, np. samooczyszczania wody i każde, jest bardziej, lub mniej (zazwyczaj mniej) naturalnym małym środowiskiem, czy ekosystemem.

Dziwi mnie jednak skąd taka zmiana :?: Pod każdym akwa w galerii piejesz, że nie jest biotopowe, bo ma rośliny, bo żwirek zamiast piasku, bo to, bo tamto, aż tu nagle zmiana zdania, nawet akwa bez roślin, z piaskiem i glonami nie jest biotopowe :lol: . Czyżbyś się przyznał, że Twoje posty w galerii są przykładem amatorszczyzny :?: :lol:

Otóż dlatego, że malawi ma swoją własną filtracje i w jez. nie występują filtry mechaniczne a także grzałki itp.
Czym w takim razie jest słońce, jak nie dużą grzałką :?: :D
Opublikowano

Lenek jest mistrzem takich zaczepek, z często nieskrywaną fascynacją czytam jego kolejne wypowiedzi, zdradzające nieprzeciętnie nowatorskie spojrzenie na temat zbiorników z Malawi.

Aż strach pomyśleć co nam zaserwuje po założeniu własnego baniaczka.

A propos po tym poście chyba zrezygnujesz z prób odtworzenia biotopu Niasa.

Opublikowano

IMHO - biotop - środowisko naturalne występowania danego gatunku tudzież grupy ryb. Wg. mnie biotopu nie da się odwzorowac, można jednynie stworzyć jego doskonałą imitację.

Cyt.

"Dziwi mnie jednak skąd taka zmiana Pod każdym akwa w galerii piejesz, że nie jest biotopowe, bo ma rośliny, bo żwirek zamiast piasku, bo to, bo tamto, aż tu nagle zmiana zdania, nawet akwa bez roślin, z piaskiem i glonami nie jest biotopowe . Czyżbyś się przyznał, że Twoje posty w galerii są przykładem amatorszczyzny "

Te posty to było dawno i nie prawda. Wtedy jak to pisałem to nie wiedziałem, że w malawi są rośliny :lol:

"Czym w takim razie jest słońce, jak nie dużą grzałką "

Chodziło mi o to, że wszyscy się czepiają - tego czy tamtego, że filtry nie zakryte, że rośliny są a w malawi nie ma, że skałki są nienaturalnie ułożone i akwarium nie jest biotopowe. Chciałem więc dać przykład, że w malawi nie ma filtrów ani grzałek i takie akwarium też nie jest biotopowe.

Cezarix:

Cyt.

"A propos po tym poście chyba zrezygnujesz z prób odtworzenia biotopu Niasa."

IMHO biotopu nie da się odtworzyć. Mozemy próbować zrobić doskonałą IMITACJE biotopu jez. Malawi.

Opublikowano

Biotop - W akwarystyce i terrarystyce - wzorzec warunków środowiska, z którego pochodzą hodowane zwierzęta i rośliny. Przygotowanie i pielęgnacja akwarium lub terrarium środowiskowego zmierza do zapewnienia warunków możliwie zbliżonych do naturalnych (np. biotop tanganikański, biotop malawijski, biotop południowoamerykański).

Taka tam definicja.

Ale zawsze znajdzie się ktoś kto w pewnym okresie swojego życia stara sie obalić wszelkie autorytety, dzięki temu Kopernik wstrzymał słońce poruszył ziemię, Darwin odkrył teorię ewolucji i wielu innych co posuneli świat do przodu.

Jeżeli - Lenek - jesteś tak silną osobowościa i z tym czymś czego nam maluczkim brakuje, to zacznę Cie w pełni popierać.

Natomiast jezeli Twoje posty pisane ręką nastolatka nic nie wnoszą poza irytację pozostałych forumowiczów daj sobie spokuj z pisaniem.

Znajdź jakieś forum dla siebie gdzie wkoło wyżywa sie setki jak nie tysiace młodych, zakompleksionych i bzdety piszących ludzi może z nimi znajdziesz wspólne zdanie.

Gorąco zapraszamy Cię z powrotem na forum gdy zmądrzejesz, zaczniesz pisać a nie zaczepiać, wróć do nas gdy w pełni zrozumiesz ten post.

A teraz zajmij się czymś innym.

Opublikowano

Jak już idziemy w semantykę, to po mojemu "doskonała imitacja"

oznacza "kopia nie dająca się odróżnić od oryginału przy normalnym

odbiorze" więc nawet z tytułu warunków lokalowych nie jestem

w stanie zbudować zbiornika, który będzie "doskonałą imitacją"

Njasa.

Ale mogę się postarać. Mogę mieć takie same ryby, identyczny

piach, praktycznie identyczne skały, te same rośliny, takie

samo drewno.

Uwaga - nie wyrażam tutaj zdania, czy lepsze jest podejście

biotopowe, czy jakiekolwiek inne. Według mnie, o ile zachowujemy

pewne zasady dotyczące zdrowia ryb (woda - filtracja, stopień

zarybienia, pokramy, obsada w której nie dochodzi do mordów

permanentnie), to reszta jest kwestią gustu, i nie zastrzeliłbym

z dwururki kogoś, kto odpali akwarium 1000 L z błękitym

tyłem, rumowiskiem z wapienia muszlowego i trzydziestoma

samcami S. fryeri.

milc

Opublikowano

Lenku ja w przeciwieństwie do Snocho raczej Cię lubie niż nie lubie. Piszesz czasami bzdety czasami mniej lub bardziej ciekawe rzeczy. Walczysz się motasz i odkrywasz prawdy dawno odkryte. Szukasz wiedzy choć robisz to w bardzo prowokujący sposób. Myśle ze wprowadzasz też na Forum pewne ożywienie. Dostajesz non stop riposty ale jak lubisz to Twoja sprawa. Dla mnie jako nadworny prowokator jestes czasem nawet zabawny i na pewno cię nie zastrzele ;).Jednak przemyśl zawsze co piszesz bo pisanie dla pisania będzie z Forum bezwzględnie wyrzucane.

Kwestia tego watku. Biotop rozumiany jak w definicji Yaro własnie jest przez nas odtwarzany. To czy definicja jest słuszna ... hmm ... definicje sa poto aby coś zsystematyzować opisać i finalnie pozwolić na łatwiejsze określenie. IMHO każda definicja w akwarystyce stworzona w mniej lub bardziej dopuszczalny sposób obowiązuje wewnątrz kręgu osób zajmujących sie tym hobby. Biotop rozumiany tak jak u Yaro jest jednak obowiązujący i dopuszczalny a już na pewno najczęściej tak rozumiany, gdy ktoś w galerii mówi o zbiorniku biotopowym. Ty jeśli o tym nie wiedziałeś to własnie się dowiedziałeś i ani ja ani wiekszosć ludzi nie zamierza nagle trudzić się jak to określić i robić rozprawy naukowej tylko dlatego że u Lenka pojawiły się wątpliwości. Ja próbuje zbliżac warunkiw akwarium do tych z jeziora Malawi ale nie poróbuje stworzyć w domu Jeziora Malawi bo raczej mam na to za małe mieszkanie ;).

Opublikowano

A ja się podpisze wszystkimi płetwami pod postami yaro milca i harisimiego i zamykam ten wątek bo nic mądrzejszego sie w nim juz nie wniesie, bo Lenek "Ameryki" nie odkryłeś a koledzy wyjaśnili wszystko dokładnie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.