Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Piszę, bo napotkałem pewny problem w mojej instalacji. Zastosowałem filtry 20 mikronów i przepływ tak mocno spada po 3-4dniach, że muszę je wymieniać. Jakie filtry stosujecie u siebie?

Opublikowano

Przy użyciu 100mikronów masz wodę kryształ. Jeżeli byś koniecznie chciał użyć wkładów gęstszych to tylko za pompą nie przed.

Opublikowano

Wiem - nabawiłem się już kawitacji i odwróciłem układ, bo pompa strasznie się męczyła już po jednym dniu 20 mikronów. Po odwróceniu działa lepiej, jednak czekam na wkłady 100mikronów.

Opublikowano

Założyłem 100 mikronów - woda cały czas coś tam ma. Niby kryształ, ale nie wiem czy to podnoszony kwarc czy inne ustrojstwo. Filtr założony ok tygodnia - przepływ bardzo dobry. Jak co to polecam setki ;)

Opublikowano

Ostatecznie wybór padł na POMPA C.O. ENERGOOSZCZĘDNA RS 25/40 180mm DIAMOND

POMPA C.O. ENERGOOSZCZĘDNA RS 25/40 180mm DIAMOND (4067564486) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img07.allegroimg.pl/photos/400x300/40/67/56/44/4067564486@@AMEPARAM@@07@@AMEPARAM@@40/67/56/44@@AMEPARAM@@4067564486

głównie ze względu na energooszczędność i braku nadmiaru funduszy na grundfosa alpha2. Powiem szczerze, że nie dość, że ze śrubunkami to ładnie śmiga. Na trzecim biegu 22W - mniej niż kubeł ;)
Opublikowano

Mam nadzieję że akwarium masz w innym pokoju niż w tym co śpisz,bo to cicha pompka nie jest.Mam podobną w kotłowni i raczej ją słychać:).No ale z drugiej strony człowiek się do wszystkiego przyzwyczai:)

Opublikowano

Wcale nie jest głośna. Nie słyszę różnicy w pracy z kubełkiem, który stał w szafce, a pompa jest za szafką (otwarta przestrzeń). Słychać go tylko jak nie jest odpowietrzony. Po zalaniu problem znika. Generalnie polecam ;) (nawet jeżeli jest głośniejsza od grundfosa to rachunki za prąd tą niewielką różnicę słodko wynagrodzą 22W->90W).