Jump to content

Powrót

Bonio61

Recommended Posts

Witajcie , koleżanki i koledzy . Po kilkuletniej przerwie powrót do pięknych kolorów i ciekawych zachowań naszych podopiecznych .

Baniak 150x55x55

Filtracja oparta na dwóch kubłach eheim prof 3e2078 filtracja mechaniczna-eheim prof 2075 filtracja biologiczna ,jeżeli filtry zewnętrzne nie dadzą rady zrobić porządku wew baniaka to mam kilka fitrów wew ,pomp i cyrkulatorów. Filtry wypełnione grysem koralowym 15-25mm

gąbki wata .Dno -piasek kwarcowy z castoramy .Nad kamulcami się jeszcze zastanowię .

Tło- czare spienione pcv , to samo na dnie . Dwie grzałki 150 i 250W podłączona jedna .

Oświetlenie 2x 54w T5 .Czy najbardziej popularne świetlówki to nadal power glo i aqwa glo

No i sprawa bardzo ważna to obsada ,chciałbym- msobo magunga -m. callainos zebra cobalt

Chyba można te gatunki połączyć z mniejszymi aulonacara , jeśli tak to z którymi.

Pozdrawiam

Może zaproponujecie coś innego niż to co podałem

Witaj Wojtku nie przesadzajmy -jedna jaskółka wiosny nie czyni :). Na wschodzie jak wiesz trudno coś konkretnego z pysków dostać .Obczaiłem coś w Augustowie , ma msobo i aulonki

SUPER RYBY Aulonocara Mbuna Pyszczak Pyszczaki (4012732012) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img06.allegroimg.pl/photos/400x300/40/12/73/20/4012732012@@AMEPARAM@@06@@AMEPARAM@@40/12/73/20@@AMEPARAM@@4012732012

Nie wiem czy to połączenie mięsożerne z wszystkożernymi będzie dobre. Zastanawiam się czy czasem do tych podanych dwóch gatunków nie dołożyć jakiegoś trzeciego gatunku plus 3-4 same samce aulonek rosnących do 9-13cm większych nie chcę .

Myślę że coś poradzisz, bo jak widzisz forumowicze nie są za bardzo wyrywni ,

skąd ja to znam :)

Pozdrawiam

Łączyłem msobo z aulonocara w zbiorniku dekoracyjnym o długości 200 cm. Jednak i tam nie było idealnie. Jeśli byś się uparł to dałby radę ale dieta i temperament tych mbuna jest zbyt wysoki. Aulonka byłaby zaszczuta. Wg mnie pomyśl o mniej terytorialnym mbuna . Mozesz zaryzykować z odmianą sztuczną bo te mają za pewne geny mbuna jeśli chcesz takie ryby :-) ja jednak z nich zrezygnowałem bo za dużo zwykłego piękna po co sztuczne :-D .

Co do ściany wschodniej to nie jedna z ciebie jaskółka ryb mało ale pod względem klubowiczów stoicie całkiem nieźle.

Wojtku jakie obsady możesz zaproponować ,jak pisałem nie koniecznie z tymi rybami które podałem .Wczesniej znajomy jeżdził po całej polsce i nie było problemu z zakupem , no ale samo życie ,wszystko co piękne szybko się kończy

Pozdrawiam

Pytanie zasadnicze gdzie te ryby chcesz kupować czy Malawian, Tan Mal wchodza w rachubę. Szukałem również oferty Groty i jej nie znalazłem. Czy chcesz non - Mbuna ? Ewentualnie Mix mbuna i non - Mbuna ?

Wojtku grotaaugustow znajdziesz na alledrogo

SUPER RYBY Aulonocara Mbuna Pyszczak Pyszczaki (4060101664) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img06.allegroimg.pl/photos/400x300/40/60/10/16/4060101664@@AMEPARAM@@06@@AMEPARAM@@40/60/10/16@@AMEPARAM@@4060101664

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

• Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.