Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, to chyba mój pierwszy post dotyczący bezpośrednio ryb. Przedstawiam je więc. Akwarium zwykłe profilowane 112ltr. Aranżacja pod tytułem "kupa kamieni z prawej, kupa kamieni z lewej" :D

Obsada - 8 sztuk Ps. saulosi, kupione w DiscusZoo w W-wie. Wygląda niestety na to, że mam 4 samce i 4 samice. Trochę niefajne proporcje. Dwa samce wybarwione w pełni, trzeci się wybarwia a czwartego podejrzewam, że jest samcem ;) .

Kilka zdjęć:

IMG_8170s_zpsa5f8430c.jpg

IMG_8171s_zps34cab4df.jpg

IMG_8216s_zpsf7b28d13.jpg

IMG_8208s_zps4b4ad697.jpg

IMG_8188s_zpscaec6914.jpg

IMG_8178s_zps5f5598fd.jpg

IMG_8181s_zpse5934e96.jpg

Opublikowano

Skoro wiesz że masz 4 samce to już redukuj do 1 plus 4,żebyś nie doczekał się tragedii w postaci zgonu samicy z ewentualnego przemęczenia. Zostaw jednego samca najładniej wybarwionego i reszta do oddania.

Opublikowano

Cześć Michał ... na razie niczego nie oddawaj ;) samczyki wyglądają fajnie i mają czym się zająć a więc samymi sobą. Z czasem za pewne bedzie to konieczne ale ukłąd końcowy 1+4 to fajny układ. Czasowo możesz mieć 4+4 później 3+4 2+4 ;). Mają gdzie się kryć. Czy Ty masz na powierzchni rzęsę ? Wizualnie wygląda tak jakbyś miał bardzo wysoki baniak :D

Opublikowano

Mam na powierzchni rzęsę wodną. Po pierwsze stanowi świetny filtr biologiczny, po drugie poczytałem kiedyś o jej zaletach jako pokarmu roślinnego dla tęczanek. I rzeczywiście moje saulosy zajadają się nią każdego poranka, ostatnio wyczyściły mi powierzchnię z całej rzęsy. Na szczęście mam jeszcze jeden zbiornik z rzęsą.

Co do wysokości zbiornika to złudzenie optyczne.

Opublikowano

Właśnie byłem w szoku, że ta rzęsa się utrzymała u mniew klubie karmiłem nią pyski a o tym żeby przetrwala nie można btło nawet pomarzyć :-)

Opublikowano

Wapienie zaczynają wyglądać znajomo dzięki glonom :). Albo mi się wydaje , albo masz kiepskie oświetlenie i ... czy nie masz żadnego tła ? wygląda jakby akwa było na "przelot" ,że tak powiem.

Opublikowano

Tak akwa jest na przelot, stoi po środku pokoju :D. Co do oświetlenia to nie potrzebuje za dużo do Malawi? Dla glonów i rzęsy wystarcza, mam chyba 20 watt.

Opublikowano
. Co do oświetlenia to nie potrzebuje za dużo do Malawi?

Może po prostu zdjęcia są niedoświetlone i nie oddają realizmu barw. A półmrok w pewnych partiach akwa wskazany i mi się podoba. A jakiej świetlówki/led używasz?