Jump to content

Skimmer od hw 303

kanus

Recommended Posts

Za rada forumowiczów zamontowałam skimmer od hw 303 i nie ciągnie. Instrukcja jest jaka jest, czyli prawie jej nie ma. Wydaje mi się, ze zamontowałam wszystko tak jak nalezy.

Jakies pomysły zanim sie do niego zabiorę. Cos robie źle, bo na poczatku działania filtra był i działał, póxniej przestał i teraz kolejny raz go zamontowałam i znów nie działa.

Ja kupiłem w zeszłym tygodniu hw-304 i skimmer też nie działa. Lipa straszna. Rurka za krótka i końcówka spada z rurki. Jak podniosę zasys to zaś nic nie ciągnie. Obecnie używam Eheim skim 350 i przy nim zostanę. Włącza się na noc (timer) i tafla czysta jak łza. Dodam, że mam akwarium otwarte i błona dość szybko się pojawia.

Z każdym skimmer'em jest ryzyko zasysania powietrza. Trzeba go odpowiednio ustawić.

Może komuś się to przyda - dorobiłem sobie skimmer do jbl e900 w cenie ok 6 plnów.

Zastosowałem najtańszy odmulacz aqua-shut'a. Działa :)

Uzywalem HW304 i skimmer dzialal ale ...

rurka od zazysu filtra moze byc zadluga i jak laczy sie z czescia gdzie jest wlot skimera to moze ja zatykac i skimmer nie ciagnie.Tak bylo u mnie.

Jezeli skimmer "ucieka" to podniesc wyzej cala czesc aby mial zapas i trzymal sie pewnie.

Co do zasysanego powietrza rozwiazaniem jest zrobienie malej dziurki na "kolanku" od skimera pod powierzchnia.

Wszystko to mialem tak zrobione i bylem super zadowolony z filtra, jak i ze skimera.Akwarium mialem caly czas otwarte i zero kurzu czy tez "filmu" na powierzchni.

Na szybko maly szkic jak to mialem zrobione, na czerwona zaznaczylem rurke ktora moze zatykac skimmer. szkic

Ja używam tego skimmera i jestem zadowolony. Oczywiście musiałem go lekko przerobić bo miałem takie problemy jak opisywane przez Was.

Dołączam załącznik jak to u mnie wygląda. Fotka prześwietlona więc myślę, że widać o jaką przeróbkę skimmera mi chodzi.

post-11080-14695716658757_thumb.jpg