Skocz do zawartości

Start zbiornika i zeolit

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj wieczorem zauważyłem, że w toni unosi się sporo malutkich biało-przezroczystych "robaczków".(cienkie niteczki, do 1cm) Wyczytałem, że to wypławki. Najbardziej zaniepokoił mnie fakt, że potrafią wybić świderki które jak wiadomo są bardzo przydatne.

Jako środek zaradczy zakupiłem 5 gupików - odrazu zaczęły wyjadać unoszące się wypławki. Wiem, że w ten sposób się wypławków nie pozbędę ale przynajmniej ograniczę ich ilość.

Gdy akwarium dojrzeje i wejdą pyszczaki to one powinny trzymać populację wypławków "w ryzach". Wydaje się, że wiecznie głodne Saulosi powinny zainteresować się robaczkami co?

NO2 w dalszym ciągu powyżej 0,5 mg/l - ciężko dokładnie określić na oko, w każdym bądź razie jest to między łososiowym a fioletem.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Podbijam temat, bo mam podobny problem.

Wystartowałem z małym baniakiem (126l: 80cmx45cmx35cm) 11 grudnia i niestety nie rośnie mi NO2, a woda jest odrobinę mętna... :/

12 grudnia wpuszczona rybka startowa.

Filtracja:

- jako biolog: JBL CRISTALPROFI GREENLINE e901 (zasypany kulkami JBL Micromec, biowkładem (był w gratisie) i niestety (?) zeolitem (też w gratisie) --> filtr zalany JBL FILTERSTART

- jako mechanik: EHEIM PICK-UP 2012

Parametry wody z 11.12.2014 (wlewałem kranówkę, bo parametry są ok dla malawi)

pH: 7,8

NH4: 0,05

NO3: 10

NO2: 0,025

Parametry wody z 12.12.2014

pH: 8,0 - wzrost (z włożonymi wapieniami)

NO3: 30 - wzrost

NO2: 0,025

Wiem, że upłynęło mało czasu, ale chciałbym, żeby wszystkie bakterie wytworzyły się na odpowiednim poziomie. Co robić? Wiem, że wielu poleca usunąć zeolit (najprawdopodobniej dlatego nie rośnie NH4), ale robić to już, czy może jeszcze poczekać?

Z góry dziękuję za podpowiedzi!

Opublikowano

ja bym poczekał cierpliwie wiem że to niełatwe ale tak trzeba dla dobra sprawy, myślę że nie ma co wyrzucać zeolitu to dobre medium i też je miałem podczas dojrzewania akwa:-)

Opublikowano

Mam 20kg zeolitu właśnie na pierwsze 6-8miesięcy startu zbiornika. Spokojnie możedz zostawić.

Do stabilizacji tych parametrów polecam microbe-lift special blend. Po tygodniu będą cacy.

Opublikowano

Panowie,

jutro tydzień z baniakiem, ale nie wiem co się dzieje z cyklem (przypominam, że na otwarcie dodawałem JBL Filterstart + mam rybkę startową).

Parametry nieznacznie się zmieniają, ale chyba wszystko powinno już mocniej ruszyć...

14.12.2014

pH: 8,0

NO2: 0,1 (wzrost o 0,075)

15.12.2014

NO2: 0,1

16.12.2014

pH: 8,0

NO2: 0,2 (wzrost o 0,1)

17.12.2014

NO2: 0,2

Jak na Wasze oko? Trochę się stresuję, bo to moje pierwsze Malawi, a testowa już pływa i nie chcę jej zamęczyć.