Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No jak się pokryje farbą to może być toksyczne, a można dodatkowo pokryć lakierem.

Ps. Ile kosztują emalie akrylowe firmy faust ??

Opublikowano

Pomaluj akrylem fausta albo zywicą z atestem do wody pitnej, nie maluj tym syfiastym lakierem do drewna, on jest do drewna odlezie ci po 3 miesiącach

Opublikowano

Lenku ja tylko taka mała uwaga.. czytam teraz forum i to już 3 czy 4 post o twoim tle... nie lepiej pisać w jednym?! Robisz malutki bałagan w starczych postach które mają mało wspólnego z tematem.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Podłączę się pod wątek, bo wydaje mi się, że ma on szerszy kontekst. Mianowicie chodzi o materiały, które można zastosować w akwarium.

Wczoraj poszukałem trochę w sieci różnego rodzaju materiałów budowlanych posiadających atesty do kontaktów z wodą pitną. Wniosek jaki mi się nasuwa jest następujący: obecnie jest już wiele różnego rodzaju zapraw, które można stosować w akwarium. NIemniej są one wysoce specjalistyczne i pewnie nie w każdym składzie budowlanym dostanie się je od ręki. Cen też nie znam ale istnieje już 'coś' poza Ceresitem CR 65. Zobaczcie tu, przykładowe zapytanie w google'u: http://www.google.pl/search?hl=pl&q=zap ... Google&lr=

Inna sprawa, że wśród akwarystów chyba tylko CR65 i Faust przeszły testy empiryczne ;) No chyba, że ktoś stosował jeszcze inne materiały i mógłby się podłączyć. Być może warto byłoby stworzyć osobny wątek w dziale np. DIY z listą materiałów nieszkodliwych dla ryb i znajdujących zastosowanie w akwa?

Sorki jeśli robię bałagan w tym wątku, ale nie chciałem tworzyć osobnego. Jeśli Moderatorzy uznają, że warto to rozdzielić to nie mam nic przeciwko ( ;) tak jakbym w ogóle miał coś tu do gadania )

Pozdrawiam

Opublikowano
No jak się pokryje farbą to może być toksyczne, a można dodatkowo pokryć lakierem.

Ps. Ile kosztują emalie akrylowe firmy faust ??

1) Nie lakierem - chyba że skłąd go predystynuje, ale mam głębokie wątpliwości

2) Faust - w Praktikerze - mała puszeczka 9,99 PLN półmat 11,99 PLN błysk, większa - ok. 19 PLN. Dokładne pojemności mogę podać wieczorem - ale ogólnie mała to taka malutka jaką zwykle bierze się do testowania (mniej więcej z 2/3 szklanki) a większa to standardowa wielkośc puszeczki dla farby tego typu (z 3-4 małe puszeczki). Pewnie 1 mała wystarczy.