Skocz do zawartości

Zbiornik po 5 tyg, problem z NO2 i NH4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie zbiornik ma już 5 tygodni. Było zmielone mięcho, trochę płatków, bakterie dodawałem.Przez 4 tyg nie było ani NO2, NO3 ani NH4

Od tygodnia mam mega duże stężenie NO2 , mimo iż dodałem kilka ml wody amoniakalnej testy amoniaku nie wykazały ( robione po 30 minutach, 60 min i na drugi dzień )

Ps. gdy zauważyłem duże stęzenie NO2 mięcho wyrzuciłem ze zbiornika.

Opublikowano

Najważniejsze i podstawowe pytanie - Jakiej firmy testami były robione testy?

Jeżeli testy są OK. To znaczy, że dopiero jesteś w połowie cyklu azotowego. Dziwne jest tylko to, że cały amoniak zamienił się w NO2 a już NO2 nawet w minimalnym stopniu nie zostało przerobione przez bakterie na NO3. Testy na NO2 czy amoniak "tańszych" firm jeszcze jako tako działają, natomiast jeżeli chodzi o NO3 to już wychodzą nie raz ładne kwiatki :)

Opublikowano
Nie oszczędzam na niczym. JBL kropelkowe

Ps. nie są przeterminowane

Czyli jeszcze trzeba poczekać na przerobienie NO2 na NO3. Może dolanie trochę bakterii na złoże biologiczne pomoże przyśpieszyć zamknięcie się cyklu na NO3.

Opublikowano

2 buteleczki z tropicala "bactoactive" wcześniej również z tropicala ale "easystart"

Jakie dokładnie to sa bakterie to nie wiem, na etykiecie nic nie jest napisane.

Opublikowano

Nie używałem tych bakterii z tropicala ale jak widać nie działają. Osobiście nic bym już do tej wody nie dodawał prócz sprawdzonego prodibio biodigest i robił pomiary.

Opublikowano
Mierzone przed 20 minutami:

NH4 znikome,poniżej skali

NO2 i NO3 powyżej skali

Wczoraj dodałem bakterii:

- AZOO NITRIPRO

- AZOO NITRAACT

no kolego i tego brakowało , nie myślałem że w 24 godziny tak ostro ruszą cykl azotowy.

ruszyło z kopyta tak mocno że wyskoczyło poza skalę - to super .

nie wiem co doradzi eljot ale ja bym podmienił z 30% wody by pomiary NO2 i NO3 weszły w poziomy mierzalne. Jeśli masz w tej chwili NO3 poza skalą to i tak trzeba podmieniać wodę. Na wszelki wypadek nie zapomnij o Aquagurad by nie wybić chlorem dopiero co namnożonych bakterii nitryfikacyjnych

no i zacząć myśleć o zakupie rybek!!!! bo przy tak ostrym starcie do niedzieli NO2 powinno spaść do 0

• Dziękuję 1