Skocz do zawartości

Gdańsk

piotriola

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Ja niedawno kupiłem ryby z Aquaafrika z wysyłką i jestem bardzo zadowolony. Nie lubię kupować wysyłkowo bo już wielokrotnie się przekonałem ,że inaczej ryby wyglądają na zdjęciach a inaczej jak dojadą. Najgorsze jest to że większość sprzedawców zamieszcza zdjęcia oferowanych ryb prosto z google, wybierają foty najbardziej kolorowe, ryby w najlepszych ujęciach. Na dodatek twierdzą ,że to ich ryby i dają pięć różnych zdjęć a na każdym z nich inny wystrój akwarium i inne tło ! Niestety nie wszystkie interesujące mnie gatunki są dostępne w mojej okolicy .Teraz jak kupuję ryby to staram się jechać po nie osobiście lub proszę o aktualne fotki sprzedawanych okazów a nawet ich rodziców, mogą być nawet na szybko wysłane mms-em. Jeżeli sprzedawca naprawdę oferuje to co na zdjęciach to takie fotki bez problemu wysyła, a jeśli zaczynają się wymówki że nie ma czasu zrobić zdjęć lub ma słaby aparat w telefonie to warto się zastanowić nad zakupem.Druga sprawa to wielkość oferowanych ryb. Czy wy też mieliście sytuację że ryby w czasie transportu kurczyły się o 1-2cm? Z nieuczciwymi handlarzami po prostu trzeba walczyć i opisywać takie sytuacje na tym forum.

Pozdrawiam

ale kupiłeś w Malawi Śląsk prawda ?jak ja tam kupowałem to przyjechały takiej wielkości jak miały być : 4-5 cm

a z Aquaafrika miały być 3-5 cm poprosiłem o możliwie jak największe a przyjechały 25-30mm (największe) - narybek ..

generalnie nie kupię tam więcej na pewno.

Widać zależy jak się trafi. W aquaafrika wystawione były ryby 5cm zaczynające się wybarwiać , poprosiłem w miarę możliwości o dobranie samców i kilku samic. Przyjechały 7-8cm piękny harem 2/5 , po kilku dniach samice już nosiły i do teraz się rozmnażają. Tak więc moje zakupy u tego sprzedawcy były bardzo udane. Co do Malawi Śląsk to ryby widziałem na żywo i kupiłem, a co potem się z nimi stało to już historia (po prostu pech)

Pozdrawiam

Mam z samcem Hary ten sam problem co Mortis. Też kupowałem w Aquaafrika, natomiast młody z tego nie do końca "wzorcowego" samca zaczyna mi się już powoli wybarwiać i kładzie ojca na łopatki, także nie zrzucałbym tu całej winy na Aquaafrika bo wiele zależy też od genetyki, ludzie również się od siebie różnią prawda? Może miałeś po prostu pecha tak jak my z Karolem i ten Twój samiec F1 nie jest do końca idealny, ale ważne są też inne czynniki, o których napisał już piotriola...

Na pewno mimo niezbyt dobrego zdjęcia ta ryba nie wygląda jakoś tragicznie, ;)  ja kupiłem Yellow od FishMagic i jedna ryba była po prostu tak brzydka, że myślałem nad zmianą obsady... Mimo to zostawiłem Yellowy u siebie, a z tego biednego osobnika zostało wspomnienie bo załatwili go współmieszkańcy...

ryba nie wygląda tragicznie, w zasadzie jest ładna, chodzi tylko o to, że zapłaciłem po 25PLN/szt za Membe Deep F1 a dostałem Saulosi Coral, więc to chyba nie to co miało być ..

genetyka genetyką, ale budowa ciała Metriaclimy pozostaje .. tutaj żywcem widać budowę Saulosi.

40 minut temu, michal_j napisał:

genetyka genetyką, ale budowa ciała Metriaclimy pozostaje .. tutaj żywcem widać budowę Saulosi.

Jak się bliżej przyjrzeć to rzeczywiście masz rację...

Cóż to tylko efekt mieszania tych dwóch gatunków na potęgę... Widocznie już nawet hodowcy nie mogą być pewni co dostają, bo nie wierzę żeby w Aquaafrika wcisnęli Ci tą rybę umyślnie...

Ja niestety również dostałem u wyżej wymienionego "hodowcy" zamiast samic M.Msobo Magunga jakieś Pseudotropheusy. Najprawdopodobniej saulosi coral. Pan niestety nie przyznal sie do jakiegokolwiek bledu nawet po weryfikacj ich jako saulosi przez wiele wybitnych moim zdaniem osób zajmujacych sie Malawi.