Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak chcesz ff to może w innym kierunku.

Placidochromis spec. 'gissel'

Fire Fish

Yellow

Całość w większych grupach i masz kolorowo, ryby znajomi będą widzieć ;) nie musisz koniecznie przerybiać.

-------------

Do tego, jak już musi być więcej gatunków, dodaj Sciaenochromis fryeri w małym haremie ;)

Opublikowano

Dzięki harisimi za cały wysiłek i cierpliwość do mnie. Nie zdążyłem już przeczytać Twojej odpowiedzi ani od eljota ale wybrałem tak jak doradziłeś:). Decyzja zapadła - rybki mam już w domu. Właśnie się przyzwyczajają do wody i zaraz będę wpuszczał. Kupiłem od bardzo dobrego hodowcy 46 rybek za 170zł. i tak mam:

1. Pseudotropheus saulosi 13 sztuk (10 pomarańczowe i 3 żółte)

2. Labidochromis caeruleus 9 sztuk

3. Melanochromis cyaneorhabdos 8 sztuk

4. Pseudotropheus sp. Elongatus Mpanga 8 sztuk

5. Aulonocara Fire Fish 8 sztuk

Z Fire fish po prostu zaryzykowałem. Jeśli będzie miała ciężko i nie utrzymie się w tym zestawieniu zamiast niej dokupię (jak zalecał harisimi) - Metriaclima callainos. Póki co poobserwują jakiś czas. Obecnie największe są Yelow i Maingano. Mniejsze są Mpanga i Saulosi a chyba najmniejsze Fire Fish. Wszystkie mają od 2 do 4cm. Jestem zadowolony. Będę z czasem kontynuował ten wątek dla zainteresowanych i wyciągał wnioski.

Opublikowano

Powiem Wam, że maluchy przepięknie wyglądają w tym zbiorniku! Pływają sobie gromadkami pomiędzy skałami. Jeden samiec Maingano już opanował jaskinię i broni jej:) Wyglądają na zadowolone. Mimo, że Fire Fish i Mpanga są jeszcze blade chciałbym żeby już nie rosły. Wpuściłbym wtedy ze 100 sztuk przeróżnych gatunków i cieszył się tymi maluchami. Robią mega wrażenie. Zastanawiam się czy czekać jeszcze co stanie się z Fire Fish czy zaryzykować i dodać teraz Callainos?

Opublikowano

Nie wariuj te ryby urosną zaczną się walki ... u mnie red i rubin red miały przechlapane z socolofi i maingano ale ich nie zabiły. Natomiast samiec reda zdominował yellow i saulosi. Masz kupiłeś teraz popatrz co nawarzyłeś ;). Szanse ze nie trafi tam callainos są a jak go dodasz jako następnego zaczniesz gotować grochówkę a nie tworzyć Malawkę;). Kup se jeszcze ze 2 baniaki a nie ryby chcesz upychać :D;-):lol:

Opublikowano

No właśnie - drugi baniak byłby idealnym rozwiązaniem żeby zmieścić choć część co mi się podoba - jednak to nie przejdzie. Faktycznie odpuszczę sobie póki co Callainos. Nacieszę się tym co mam. A mam 5 gatunków. Gdyby z każdego utrzymać po samcu i kilka samic byłoby ok 22-23 rybki a to już mnie całkowicie zadowala:) A Socolofi i tak jeszcze kiedyś będę miał bo to przepiękne rybsko!:)

Opublikowano
Gdyby z każdego utrzymać po samcu i kilka samic byłoby ok 22-23 rybki a to już mnie całkowicie zadowala:)

Mnie też zadawala ;)