Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Obecnie myślę nad stolikiem pod akwarium 375l 150x50x50. Po głowie mi chodzi podstawa oparta na dwóch cokołach z cegły klinkierowej i podwójnej płycie osb3 18mm... O cokoły z cegły się nie martwie ale zastanawiam się czy pod płyty osb nie umieścić jakiegoś profila stalowego, opartego na cokołach.

Co o tym myślicie??

32b60536fc7f9189m.jpg

P.S. Na fotce oczywiście jest błąd miało być: 1500x500x500 mm

Opublikowano

Widziałem podobną konstrukcję, też na dwóch ceglanych cokołach ale na płycie 25mm (jedna płyta). Pod nią ikea'owa podkładka antypoślizgowa do szafek kuchannych + płyta przymocowana do cokołów (nie wiem czy klejona, czy nawiercana). Stało to 5 lat i nic się nie uginało po tym czasie. Po puntowym nacisku też nie obserwowałem żadnych efektów.

Także dwie 18'tki pewnie też spoko. Zostawił bym ten profil w spokoju przy takim litrażu. Ew. zastanów sie nad zamocowaniem płyty do cegły (czy wogóle mocować i jak).

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź :) Płyta do cegły na pewno będzie zamocowana na jakieś kołki rozporowe. Pod szkło styropian 2cm i wszystko zamaskowane sklejką z okleiną w kolorze pokrywy.

Opublikowano

Stolik pod akwarium może wyglądać naprawdę ciekawie i może być tak samo ładną ozdobą jak baniak z pyszczakami. Jedno mnie tylko nurtuje, gdzie będzie miejsce dla zewnętrznego kubełka.

Opublikowano
Stolik pod akwarium może wyglądać naprawdę ciekawie i może być tak samo ładną ozdobą jak baniak z pyszczakami. Jedno mnie tylko nurtuje, gdzie będzie miejsce dla zewnętrznego kubełka.

Akwarium będzie stało w sypialni, więc postawie go po prostu za filarkiem. W żaden sposób mi to nie przeszkadza :)

Opublikowano

Zawsze można jakimś kwiatkiem zasłonić czy coś. :)

A tak jak mówisz sypialnia, tam raczej to nie jest na ogólny pokaz. Fajny pomysł, lecz zwiążesz się z akwa w tym miejscu na długo. ja również rozważałem podobną opcję u siebie w przedpokoju. Ale ktoś mi to odradził. Bo później ani akwa nie przestawisz itp. zakończysz przygodę i zostanie cokół.

Opublikowano
Zawsze można jakimś kwiatkiem zasłonić czy coś. :)

A tak jak mówisz sypialnia, tam raczej to nie jest na ogólny pokaz. Fajny pomysł, lecz zwiążesz się z akwa w tym miejscu na długo. ja również rozważałem podobną opcję u siebie w przedpokoju. Ale ktoś mi to odradził. Bo później ani akwa nie przestawisz itp. zakończysz przygodę i zostanie cokół.

Dałeś mi trochę do myslenia.. Kiedyś miałem małe malawi 160l i żonie się bardzo podobało.. Teraz mówi, że jak pyszczaki to bańka może stać w salonie :) Przemyśle jeszcze temat i może skuszę się na jakąś szafke..confused.gif Ech "im głębiej w las tym więcej drzew....."

Opublikowano

Mając szafkę zawsze można pysie odłowić wodę spuścić wszystko przenieść do salonu i tak się może fajnie prezentować dla gości. Ja też myślałem aby wymurować cokoły, ale znów co będzie za 5 lat, załóżmy że się wyprowadzę. Może będzie chrapka na większe i co wtedy? Cokoły rozbijać podłogi (kafelkowej) nie naprawię ;/