Skocz do zawartości

Totalny zakwit

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak równie dobre ?

dużo lepsze i w eksploatacji jest duzo lepsza, nie trzeba przeprowadzać okresowych wymian lampy UV, no i skuteczność sterylizacji jest do 5 krotnie lepsza niż lamp UV, a jezeli popatrzymy że ozonator kosztuje niewiele wiecej niż lampa to już wogóle nie ma porównania

Opublikowano

Kolega yaro widzę, że nie miałeś nigdy w użyciu ozonatora. Gdyby było inaczej wiedziałbyś, że każdy ozonator jest bardzo wrażliwy na wilgoć obecną w powietrzu. Niestety po pewnym okresie eksploatacji ozonator ulega nieodwracalnym zniszczeniom i trzeba kupić nowy. Reasumując koszty są mniejsze przy stosowaniu lampy UV, która wcale nie musi być droga i można ją w prosty sposób zrobić samemu. Należy również pamietać o parametrach ozonatora jakie podałem. Ozonatory o innych parametrach nie dadzą dobrych wyników.

Opublikowano

Ozonator który kupiłeś nie nadaje się do zastosowania w akwarium dekoracyjnym. Ewentualnie w bardzo małym higienicznym. Tak jak napisałem wcześniej musi generować 250 mg O3/h a twój o ile go posiadasz? generuje 100mg/h i nie jest w stanie zdziałać zbyt wiele. Od razu piszę, że nie będę polemizował dlaczego. Sprawdziłem i wiem natomiast ulotka prodecenta podaje często dziwne rzeczy np. filtr wewnetrzny z gąbką wielkości pudełka od zapałek jest na akwarium 100L, więc ulotka producenta do mnie nigdy nie przemawia jeśli chodzi o branżę zoologiczną.

Opublikowano

zakwitów brak, parametry wody ok, ryby w dobrym stanie, woda klarowna, śmiertelność mniejsza niż w Republice Malawi, wiec czego można oczekiwać więcej ?