piter377x Opublikowano 5 Lutego 2014 #1 Opublikowano 5 Lutego 2014 Witam, jestem nowym na tym forum, miałem w planach akwa 160l zostałem przy 240 120x40x50 Akwarium zalane od tygodnia cykl azotowy trwa, ale ja już powoli chcę mieć za sobą ustalenie obsady. Dlatego mam kilka pytań i proszę o wypowiedzi. 1. Podobają mi się Pseudotropheusy Acei wiem że rosną duże, ale jak to się ma do moich 120cm 2. Fajnie było by dopasować coś do tych Acei bo nie mam propozycji 3. Ostateczna obsada może pozostać na pseudotropheus saulosi 2+6 iodotropheus sprengerae 2+5 ewentualnie jakieś inne "kolorowe propozycje"
Bourbon Kid Opublikowano 5 Lutego 2014 #2 Opublikowano 5 Lutego 2014 Pseudotropheusy Acei niestety odpada, ale jest wiele możliwości na 240l tu sobie poczytaj jest sporo możliwości http://forum.klub-malawi.pl/obsady-zbiornikow-2013-t21076.html
stan Opublikowano 5 Lutego 2014 #3 Opublikowano 5 Lutego 2014 Jak wyej pseudotropheus sp. acei odpada definitywnie akwa za małe. Osobiście polecam do takiego baniaka pseudotropheus saulosi 3+ 6 maingano - 1+ 4 Kolorowo i ciekawie na 100% będziesz miał w akwarium.
piter377x Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor #4 Opublikowano 5 Lutego 2014 Maingano i saulosi ok. A co myślicie o 3 gatunkach? Pseudotropheus Saulosi Iodotropheus sprengerae Melanochromis cyaneorhabdos Tylko kwestia ile sztuk ;/ Bo może być zbyt dużo. A chcę mieć pyśki w dobrej kondycji
stan Opublikowano 5 Lutego 2014 #5 Opublikowano 5 Lutego 2014 Suma sumarum można zapodać i rdzawego to nie konfliktowa ryba.
piter377x Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor #6 Opublikowano 5 Lutego 2014 Łagodny i może fajnie się wybarwi Myślę, że na początku mogły by być. A jak podrosną to się zobaczy. Ale chcę usłyszeć co mają do powiedzenia starzy wyjadacze z malawi
matejk Opublikowano 5 Lutego 2014 #7 Opublikowano 5 Lutego 2014 Te 3 gatunki jak najbardziej pasują do siebie i do tego baniaczka,w małych układach 1:4,też nie wiadomo czy uda się utrzymać maingano w takim układzie bo jako dorosłe są częstymi samotnikami bądź żyją w układzie 1:1.U mnie maingano żyły w układzie 3:5 z tego co pamiętam lecz mogę się mylić ale były to jeszcze nie do końca dorosłe ryby i w akwa samiec saulosi rządził z alfą maingano (po połowie akwarium ) i jakoś żyły bez większych konfliktów
darek_vn Opublikowano 6 Lutego 2014 #8 Opublikowano 6 Lutego 2014 Też miałem problem z doborem trzeciego gatunku, pojechałem do malawiana z myślą, że kupię yellowa lecz po rozmowie z panem Marcinem wybrałem labidochromis chisumulae, piękna ryba niedużych rozmiarów,
piter377x Opublikowano 15 Lutego 2014 Autor #9 Opublikowano 15 Lutego 2014 A jestem jeszcze ciekawy jak będzie się rozkładała agresja w akwa. Będą 3 samce czyli 1 saulosi, 1 maingano i 1 sprengerae . Nie chcę aby wszystkie się wytępiły, planuję zakup młodych osobników ok. 5 cm
Rekomendowane odpowiedzi