Jump to content

Przed startem 240l

mbostr

Recommended Posts

cześć Ludziska.

Razem z córcią po prawie roku odkładania kasy chcemy odpalić akwa w tym biotopie. Czasu mało na czytanie "internetów", informacji ogrom i zaczynam się już gubić w tym wszystkim. I tu prośba do Was o pomoc w kwestii doboru filtracji do baniaka standard 240l. Niestety budżet ograniczony i markowe filtry odpadają, wybór padł na chinole z serii HW. Wiadomo chciałbym żeby zestaw był mało prądożerny i dobrze wymiatał. Da się tak?

Wymyśliłem sobie 3 zestawy

a) hw 303A 1400 l/h, 35W! + aquel turbo 2000, 27W, razem 62W

B) hw-302 1000 l/h, 18W + aquel turbo 2000, 27W, razem 45W

a może wersja econo?

c) hw-303A 1400 l/h, 35W! + prefiltr narurowy na wlocie do kubła + cyrkulator JVP-100, 3W, razem 38W

Zestaw "a" najmniej mi się widzi patrząc na pobór W, ale byłby najbardziej wydajny, wiadomo. A te dwa pozostałe dadzą radę? Jak myślicie?

pozdrawiam marcin

Jbl ma serię energooszczędnych filtrów. Ja mam w 300 l JBL e901 więc i do Ciebie byłby ok jako biolog. Jak byś sobie odłożył trochę więcej kasy to mógł byś na biloga e901= 11W , a na mechanika e1501 = 20W co daje łącznie 31 W. Ale koszt takiego zestawu to ok. 600-700zł. Z tego co Ty podałeś to najlepiej chyba zestaw "b" chociaż ja chińczyka nie używałem , ale cieszy się wśród klubowiczów dobrą renomą.

[300] Malawi

B) hw-302 1000 l/h, 18W + aquel turbo 2000, 27W, razem 45W

Wersja B będzie bardzo dobra do tego baniaka. HW-302 będzie dobry jako biolog. A aquel Turbo 2000 spokojnie starczy jako mechanik (o ile nie będzie nawalona cała góra kamieni).

Dodatkowo Ci co proponują JBL ze względu na energooszczędność to zwrot kasy nastąpi dopiero po 5-8 latach użytkowania dzięki tej "energooszczędności" :)

w sumie też skłaniałem się do "b" ale troszkę obawy miałem co do wydolności 302. Opcja z jbl odpada całkowicie - tak naprawdę to córka odkłada kasę i ona decyduje na co ją wydaje i powiem wam, że nie raz już by było na jb, ale poszło na domek dla lalek itd. także muszę wykorzystać sytuację na aprobatę zalania baniaka, sami rozumiecie ;) a tak z innej beczki podczas dojrzewania akwa używać oświetlenia czy nie? pełen cykl azotowy bez ryb

-- dołączony post:

uuuu paniczu zwrot kasy po tylu latach - warte rozważenia :P

ile zamówić ceramiki przy pojemności hw-302 (z tym kubłem zestaw biorę) ok 7l? i jaką polecacie?

W moim trzymam 3x1kg (1 kg = 1,5l ceramiki). Według mnie tyle wystarczy. Może zostanę słowną reprymendę od bardziej doświadczonych użytkowników ale ja kupuję zawsze ceramikę na wagę, tą tzw. tańszą. W moim przypadku działa. Robię cykliczne podmiany co około 6 miesięcy (oczywiście nie całej ceramiki na raz).

Może zostanę słowną reprymendę od bardziej doświadczonych użytkowników ale ja kupuję zawsze ceramikę na wagę, tą tzw. tańszą. W moim przypadku działa. Robię cykliczne podmiany co około 6 miesięcy (oczywiście nie całej ceramiki na raz).

ale ja startuję od zera więc może zacząć od jakiejś lepszej...