blady Opublikowano 1 Lutego 2014 #1 Opublikowano 1 Lutego 2014 Witam serdecznie.Moje akwarium kończy cykl azotowy więc nadchodzi powoli czas zarybiania i tu moje pytania.Akwarium 250l 100x50x50 proste.Planowana obsada to Pseudotropheus saulosi,Iodotropheus sprengerae,Psedotropheus socolofi powiedzcie proszę czy taki układ ma szanse powodzenia?I drugie pytanie mam zamiar kupić rdzawe i socolifi młode osobniki natomiast saulosi chciałbym wpuścić roczne egzemplarze od znajomego i nie wiem czy młode nie zostaną pokarmem?
Perez666 Opublikowano 1 Lutego 2014 #2 Opublikowano 1 Lutego 2014 Trzy gatunki w takim baniaczku to przesada.Zrezygnowałbym z socolofi, które będzie i tak za duże na ten zbiornik.
blady Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor #3 Opublikowano 1 Lutego 2014 Czytając forum właśnie co do socolofi mam wątpliwości czy je wpuszczać a co myślisz o połączeniu młodzieży rdzawego i dorosłego haremu saulosi?
matejk Opublikowano 1 Lutego 2014 #4 Opublikowano 1 Lutego 2014 Ja bym nie ryzykowal tym bardziej ze rdzawy jest jednym z lagodniejszych gatunkow z grupy mbuna
Rafal.K2 Opublikowano 2 Lutego 2014 #5 Opublikowano 2 Lutego 2014 Mi się wydaje, że to strzał w 10. Saulosi i Rdzawe to bardzo fajne połączenie do takiego baniaczka. Tylko żeby Rdzawe miały minimum 3-4 cm i powinno być ok.
blady Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor #6 Opublikowano 2 Lutego 2014 Właśnie o to chodzi żeby to miało sens.Czytając forum saulosi i rdzawe do mojego szkła to optimum ale pytanie brzmi czy mogę wpuścić dorosłe saulosi z młodzieżą rdzawego ?
eljot Opublikowano 2 Lutego 2014 #7 Opublikowano 2 Lutego 2014 Jak najbardziej młodzież możesz wpuścić z dorosłymi. Uważać należy przy maluchach poniżej 3 cm aby nie zostały potraktowane jak posiłek .
blady Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor #8 Opublikowano 5 Lutego 2014 Decyzja podjęta pływać będą saulosi i rdzawe.Zdecydowałem też po waszych radach,że wpuszczę dorosłe saulosi i młodzież rdzawego i tu pytanie powiedzcie proszę w jakim układzie dawać saulosi 1+ 4 czy może 3+? 2 samców nie biorę pod uwagę z wiadomych względów.Zaznaczam jednak,że jestem początkujący w tym biotopie i nie wiem czy poradzę sobie z 3+.
eljot Opublikowano 5 Lutego 2014 #9 Opublikowano 5 Lutego 2014 Zaznaczam jednak,że jestem początkujący w tym biotopie i nie wiem czy poradzę sobie z 3+. To zostaw układy jednosamcowe.
marek_z_81 Opublikowano 6 Lutego 2014 #10 Opublikowano 6 Lutego 2014 Ty bardziej, że to za małe akwarium na tyle samców a dojdą jeszcze samce rdzawego.
Rekomendowane odpowiedzi