rayan88 Opublikowano 1 Lutego 2014 #1 Opublikowano 1 Lutego 2014 Witam, jestem nowy tzn od jakiegos czasu czytam forum ale to moj pierwszy post. Chcialbym przedstawic moje akwarium jeszcze nie skonczone ale to kwestia kilku dni a potem tylko czekac az zbiornik dojrzeje. Akwarium to standardowa 450l czyli 150x50x60. Wyposazenie: filtr zewnetrzy aquael unimax 700 caly z ceramika jako biolog a na wlotach gabki (czy sie sprawdzi jako biolog?, czy dodac jescze cos do ceramiki?) 2 grzalki 150 i 250W pokrywa zwykla (planuje sam zrobic w czasie urlopu narazie jednak pracowac trzeba) mechanik ? narazie nie mam kupie w tygodniu myslalem o atmanie? wystroj: tlo spienione pcv 3mm kamienie serpentynit ok 85kg, troche malo sie wydaje oczywiscie na styropianie wszystko stoi po podloze jade w tygodniu bedzie to zwirek i na gorze bialy piasek pod akwarium polozylem mate pod panele 5,5mm szafka mojego projektu natomiasto wykonal sasiad Planowana obsada: Labeotropheus trewavasae 1+4 Maylandia estherae 1+4 Melanochromis cyaneorhabdos 1+4 chcialbym jeszcze ze 2 gatunki narazie sie zastanawiam.
fushin Opublikowano 1 Lutego 2014 #2 Opublikowano 1 Lutego 2014 Witaj Zapowiada się obiecująco, ładna szafka i tank konkretnej wielkości. Ilość kamieni chyba wystarczająca, tylko nie wiem jak z cyrkulacją wody w tak dość ciasno ułożonym gruzowisku. Co do obsady to nie prowokuj odpowiedzi bo to nie ten dział i zaraz pouczą Cię o tym moderatorzy. Pozdrawiam i powodzenia !
vojti11 Opublikowano 1 Lutego 2014 #3 Opublikowano 1 Lutego 2014 Bardzo ładny baniaczek. Co do podłoża to i tak za jakiś czas bedziesz miał wszystko wymieszane tak że nie będzie białego piasku na górze. Proponuje skupić sie tylko na piasku. Pozdrawiam
rayan88 Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor #4 Opublikowano 1 Lutego 2014 Myslalem o tym zeby zrobic z tej strony gdize mniej kamieni to taka strefa z piaskiem a gdzie wiecej to zwirek tzn chodzi mi jakies 30-40 od prawej piasek i jakos zagrodzic zeby nie wymieszaly i byl by i piach i zwirek?
brazylia Opublikowano 1 Lutego 2014 #5 Opublikowano 1 Lutego 2014 Myslalem o tym zeby zrobic z tej strony gdize mniej kamieni to taka strefa z piaskiem a gdzie wiecej to zwirek tzn chodzi mi jakies 30-40 od prawej piasek i jakos zagrodzic zeby nie wymieszaly i byl by i piach i zwirek? Tak jak pisal poprzednik, przy pyszczakach nie ma mozliwosci aby piasek byl osobno.Ryby te kopia w piasku z natury i zrobia z nim co beda chcialy i usypia/przeniosa tam gdzie im sie bedzie podobalo. Polecam tylko piasek.
eljot Opublikowano 1 Lutego 2014 #6 Opublikowano 1 Lutego 2014 podloze jade w tygodniu bedzie to zwirek i na gorze bialy piasek Jak już się wymiesza to piasek będzie na dole a żwirek na górze Dzielenie na strefy piach żwir IMHO nie ma sensu bo i tak prędzej czy później się to wymiesza. Możesz przy skałach na piasek sypnąć trochę żwirku, który będzie widoczny i może spełni to twoje oczekiwania . I jeszcze mała prośba używaj polskich znaków
slater11 Opublikowano 2 Lutego 2014 #7 Opublikowano 2 Lutego 2014 Wszystko ładnie pięknie tylko rzeczywiście może być problem z odchodami przy takim ustawieniu skałek, ale to wyjdzie w praniu
rayan88 Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor #8 Opublikowano 2 Lutego 2014 cyrkulator coś pomoże? ustawiony np na lewej bocznej szybie w połowie wysokości skierowany pod kątem do przedniej szyby?
Guban88 Opublikowano 2 Lutego 2014 #9 Opublikowano 2 Lutego 2014 Odchody odchodami , ale masz jedno skupisko i może być problem z rewirami dla ryb. Ja bym rozdzielił na 2-3 skupiska kamieni.A z cyrkulatorem musisz próbować. Nikt Ci nie powie jak będzie najlepiej ,musisz patrzeć ustawiać aż otrzymasz optymalne ustawienie [300] Malawi
Sir_Yaro Opublikowano 2 Lutego 2014 #10 Opublikowano 2 Lutego 2014 Bardzo fajne gruzowisko. Tylko upewnij się, że jest stabilne bo pare kamieni wygląda jakby się mogło przewrócić w dowolnej chwili...
Rekomendowane odpowiedzi