Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jest to mój pierwszy post choć wasze forum śledzę z zaciekawieniem parę miesięcy.

Od pewnego czasu planuje start zbiornika 160l 80x40x50 akwarium i filtry już są i tylko czekają, ale jako że chwilowo trwa sesja jeszcze nie ruszam z kopyta. Moją głowę cały czas nękają pytania jak poradzić sobie z oświetleniem. Początkowo myślałem o świetlówkach ale jednak akwarium ma być otwarte pomimo że mam pokrywę i koncepcja taka nie przypadła mi do gustu. Jako że akwarium ma być bogate w rośliny to pierwsza myśl to HQI no ale wiadomo fundusze... Potem myślałem o ledach które wydają się rozsądne. Ale dziś trafiłem na coś takiego http://www.akwarysci-poznan.pl/forum/showthread.php?tid=1619 Pomysł jak dla mnie super bo wydaje się tanim rozwiązaniem a do tego takie żarówki emitują ok 3000lumenów sztuka więc i roślinki powinny być szczęśliwe. Powiedzcie co sądzicie o takim rozwiązaniu? Jeśli takie rozwiązanie ma rację bytu (chodzi mi o jakość światła) to zobowiązuje się na sporządzenie kompletnej fotorelacji z wykonania projektu. Pozdrawiam Łukasz

Opublikowano

Ilość światła będzie na pewno wystarczająca, mam obawy co do jakości oddawania barw a co za tym idzie nienaturalnego koloru ryb.

Opublikowano

Z lamp wyładowczych najrozsądniejszym rozwiązaniem wydaje się być jednak HQI - standardowe popularne żarniki i oprawy,możliwość praktycznie dowolnego wyboru temperatury barwowej. Pozostałe rodzaje mają albo fatalnie oddawane kolory,nietypowe układy zapłonowe albo są drogie w eksploatacji.