Jump to content

Obsada do 450l

Recommended Posts

Witam Chciałbym prosić o pomoc w doborze obsady do akwarium o pojemności 450l. o standardowych wymiarach 150/50/60 cm.Przeglądając bazę ryb zdecydowałem się na ryby wszystkożerne z grupy Mbuna a konkretnie na następujące gatunki:

Metriaclima sp. elongatus Chewere- Chciałbym żeby ta ryba była koniecznie w akwarium

Metriaclima sp. Zebra Chilumba

Petrotilapia sp. orange pelvic

Metriaclima sp. dolphin

Metriaclima zebra

Pseudotropheus sp. Acei -Również Chciałbym tą rybę zobaczyć w zbiorniku

Pseudotropheus williamsi -Ta ryba też jest bardzo piękna

Pseudotropheus flavus -podoba sie

Metriaclima sp. Msobo -podoba sie

Cynotilapia sp. mbamba

Pseudotropheus Saulosi - Miałem kiedyś tę rybę też jest ok.

Wybierając ryby Chciałbym żebyście zwrócili uwagę na kolory ryb które podałem żeby każdy z gatunków różnił się kolorystycznie.Oraz na maksymalnie 4 haremy w tym zbiorniku lub 3 z większą ilością samic lub samców.

Kalkulując wybrałem sobie taką obsadę oczywiście z wymienionych wyżej ryb:

Pseudotropheus Saulosi 2+5

Metriaclima sp. elongatus Chewere 1+5

Pseudotropheus williamsi 1+5

Pseudotropheus sp. Acei 1+4

I tu nasuwa się pytanie czy taka obsada była by ok ? Czy zmienić jakąś z ryb na inną lub dodać lub odjąć samca ?

Bardzo dziękuję za udzielenie pomocy.

dietą pasują do siebie,Acei z nastawieniem bardziej na zieleninę,nie wiem jak ps.williamsi. Może zamiast saulosi dać msobo ?Jeśli już saulosi to bardziej bym nastawił się na 3 samce bo jest łatwiej utrzymać taki układ niż z dwoma

• Dziękuję 1

Mówisz żeby zamiast Saulosi dać Metriaclima sp. Msobo tak ? W sumie fajnie by było bo te ryby też są piękne w szczególności samce to jaki układ byś polecał ?

Metriaclima sp. Msobo ?

Metriaclima sp. elongatus Chewere 1+5

Pseudotropheus williamsi 1+5

Dałbym wszystkiego po 1:4 ,zastanów się jeszcze nad pozostałymi, u Metriaclima sp. elongatus Chewere samice są nie ciekawe, z williamsi też różnie to bywa.przejrzyj galerię jeszcze dokładnie, może jakiś melanochromis ? :D

• Dziękuję 1

Czyli na dzień dzisiejszy zostanę przy takiej obsadzie

Metriaclima sp. Msobo 1+4

Metriaclima sp. elongatus Chewere 1+4

Pseudotropheus williamsi 1+4

Oczywiście temat można kontynuować i polecać inne rozwiązania z innymi rybami niż zostały wymienione np. z wariantem czerwieni ? :D Tobie matejk bardzo dziękuję :)

A zamiast Metriaclima sp. elongatus Chewere coś z rodzaju Aulonocara lub l.trewavasae chilumba ?Najlepiej jak bym dodał pawia bo to piękne ryby tylko jakiego żeby mu dieta roślinno-zwierzęca nie zaszkodziła ?Aulonocara German Red mega rybki tyle że mięsożerne :(

aulonacary to ryby lagodne jedynoe wewnatrz gat. moga byc agresywne polacana mbuna do nich to jedynie l.yellow,jesli chodzi o l. trevawasae chilumba to.jak najbardziej,tylko z dodatkiem roslinnych pokarmow tak jak u Acei ;)

• Dziękuję 1