Lenek Opublikowano 3 Sierpnia 2007 #1 Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Jak w temacie. W jakich proporcjach mam dobrać ryby, żeby było ciekawie. Wiem, ze napiszecie, że najlepiej jednogatunkowe. Na początek kupie po 10 sztuk z każdego gat.
mars Opublikowano 3 Sierpnia 2007 #2 Opublikowano 3 Sierpnia 2007 To po co pytasz jak wiesz co zostanie napisane a w dodatku już wiesz co kupisz - jak bys nie wiedział co i ile kupić to rozumiałbym że pytasz a tak to naprawde nie wiem czego oczekujesz - jedyne co przychodzi mi do głowy to to że chcesz aby ciebie utwierdzić w przekonaniu ze dokonałeś trafnego wyboru. a pytanie o to jak poukładac to w przyszłosci to po pierwsze dotyczy mglistej i odległej przyszłości a po drugie na to recepy nie ma - w dodatku często gęsto ryby same lubią się poukładac po swojemu a nie po widzimisie właściciela
sision Opublikowano 4 Sierpnia 2007 #3 Opublikowano 4 Sierpnia 2007 zgadzam się z Marsem. Ale jeszcze dopiszę słów kilka od siebie. Nie napisaleś wymiarów akwa. Wspomniałeś tylko o litrażu (200l). Do takiego akwa powinieneś wpuścić 12-13 ryb. Docelowo 6-7 saulosi i 6 sztuk rdzawych. O proporcjach ciężko pisać, raczej nie będziesz sobie mógl powybierać konkretnych ryb. Przy Saulosi skusiłbym się na dwa samce.
Lenek Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Autor #4 Opublikowano 4 Sierpnia 2007 200L oczywiście standart 100x40x50
czester_ Opublikowano 4 Sierpnia 2007 #5 Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Ja mam 13 ryb w 240 litrach (120x40x50) i to wydaje mi się że już jest max, a nawet chyba zejde do 11 bo za tłoczno. IMO nie wsadziłbym dwóch gatunków do 100cm. Sam to niedawno przerabiałem i dokupiłem to 20cm. Nie ma co wsadzać dwa bo do dwóch lat będą żyć ze sobą w zgodzie ale potem być kiepsko, do tego tyle ryb i dwa gatunki może spowodować, że nie osiągną pełnych rozmiarów. Jak jeszcze nie kupiłeś ryb to weź sobie albo rdzawe albo saulosi bo ręcze że będziesz redukował.
sision Opublikowano 4 Sierpnia 2007 #6 Opublikowano 4 Sierpnia 2007 W sumie czester masz rację. 100cm to nie jest zbiornik, przy którym można poszaleć. Na dobrą sprawę to jest zbiornik stwarzający np Saulosi lepsze warunki, niż 112l. Zwracam honor :oops: faktyczie dwa gatunki na 100cm to może być problem.
Lenek Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Autor #7 Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Ok przekonaliście mnie Zrobie tylko saulosi, chciałbym mieć max 15 ryb, bo tyle zamierzam kupić czy to nie za dużo ? Po redukcji powinno być mniej.
sision Opublikowano 4 Sierpnia 2007 #8 Opublikowano 4 Sierpnia 2007 hmmm, wdł tego, co pisal czester, powinieneś mieć max 10 ryb w takim akwa. W sumie miało by to sens
Marek Makowski Opublikowano 4 Sierpnia 2007 #9 Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Hej Spokojnie w Twoim akwa możesz zmieścić 4 a nawet 5 gatunków. Kompletnie nie ma znaczenia Twoje doświadczenie. Liczy się tylko Twoja teoretyczna wiedza. To że będziesz męczył ryby też nie ma znaczenia. W końcu fajnie jest popatrzeć na to kto jest najsilniejszy w akwa. Ten kto nie ma jaj po prostu musi zginąć. A tak poważnie to tak jak pisali koledzy - 1 gatunek, max 10-12 ryb.
czester_ Opublikowano 5 Sierpnia 2007 #10 Opublikowano 5 Sierpnia 2007 No... a tym czasem zostań przy jednym gatunku i DOBRZE SIĘ PRZYGOTUJ jeszcze przed zalaniem bo potem już jest trudniej. Także czytaj i ucz się, ręcze że wiedza z tego forum nie pójdzie na marne. Niektóre osoby cały swój mózg tutaj zostawiają hehe:)
Rekomendowane odpowiedzi