Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
To Ania kilka lat temu zauważyła, że filtr hydroponiczny po jakimś czasie może pełnić rolę filtra mechanicznego

..miło Cię ponownie Alex widzieć;) Ja tylko odniosę do tego co Ania zauważyła..Sam byłem przez 6 lat użytkownikiem takiego filtra i mogę to potwierdzić bo mam podobne odczucia..Mało tego... ja cały czas uważam ( pomijając hydroponikę) ,że nawet w naszym biotopie ( Malawi) filtr kubełkowy ( biologiczny) w dużej mierze pracuje jednocześnie jako filtr mechaniczny. I z całym szacunkiem do kolegów twierdzących ,że nie ma sensu pchać do kubła dużo medium to jam mam przeciwne zdanie w tej kwestii.. Oczywiście biologicznie nie ma to sensu większego ale uważam ,że jednak w jakiejś mierze taki filtr jest też mechanicznym tak jak w hydroponice o czym wspomniałeś.

Opublikowano

Nie da się idealnie rozdzielić filtracji mechanicznej od biologicznej, w hydro w początkowej fazie rozwoju ta pierwsza jest słaba bo system korzeniowy jeszcze lichy ale w późniejszym okresie korzenie są tak gęste że filtrują mechanicznie pięknie, aż mogą zakorkować przepływ ;) co niestety spotkało Alexa.

Witaj Alex, może jakieś nowe foty ?

Opublikowano

Eljot, nowe fotki niebawem. Miewan z naszego miejscowego forum nawiązał kontakt, który daje nam, miejscowym akwarystom niesamowite możliwości. Wystarczy, że przejrzysz fotki z tego wątku, a zobaczysz, jakie możliwości się otwierają:

http://www.akwariumonline.pl/viewtopic.php?f=122&t=3357

Fotki niestety nie oddają potęgi "wieżowca". Moja żona wybiera się tam jutro i nakręci filmik. Mam już pomysł na filtr hydroponiczny do jednego z pustych akwariów. Relacje z budowy będę zamieszczał na bieżąco w nowym wątku.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Nie widzę fotek pewnie dlatego że nie jestem zarejestrowany a nie chcę się tylko po to rejestrować ;). Wrzuć filmik żony na nasze forum jeśli mogę prosić i skrobnijcie kilka słów co tam rośnie.

Z góry dziękuję :)