Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

teraz widzę że nie skojarzyłeś co to jest taśma RGB - to taka w której każda dioda led jednocześnie może świecić w trzech kolorach podstawowych - czerwonym, zielonym i niebieskim lub w dowolnej ich kombinacji więc nie ma potrzeby kupowania taśm białych i oddzielnie czerwonych masz wszystko w jednej.

wiem, wiem co to RGB chodziło mi w zamyśle o to, aby można sterować dwoma paskami niezależnie, aby jeden świecił białym a na drugim była możliwość dania np więcej czerwonego aby uzyskać bogate spektrum. następnie można zamiast czerwonego ustawić niebieski po czym całość na niebiesko w nocy ... jestem w trakcie wykonywania sterownika opartego na mikroprocesorze z możliwością sterowania m.in. oświetleniem z symulacją pór dnia, nocy itd.

Opublikowano

powiem ci tak

możesz oczywiście tak wszystko tym sterownikiem zautomatyzować że jak dokupisz jeszcze automatyczny karmnik TO KOLEGO STAJESZ SIĘ ZUPEŁNIE ZBĘDNYM W MALAWI i możesz tam w ogóle nie wchodzić a nie oto chodzi, zobaczysz jakie to uczucie jak wchodzisz do pokoju a one jak szalone się cieszą i czekają na żarcie to jest dopiero frajda.

to co ci proponuję ma już 6 programowalnych przez ciebie ustawień kolorów i jasności wierz mi ale sam chcę to przestawiać a nie jakiś mikroprocesor - szkoda kasy tym bardziej że wystarczy nacisnąć przycisk na pilocie..

możesz ustawić i świt i kilka różnych barw na dzień i zmierzch i niebieską noc

jedyne co proponuję to dokupić programator czasowy za 10 zł i przez niego włączyć zasilacz led by sam wyłączył zasilanie oświetlenia np od 24 do 6 rano wtedy masz program "widzę ciemność" a o 6tej sam się włączy na ostatnim ustawieniu czyli niebieski nocny jak wstaniesz to im pilotem przestawisz na świt a potem na dzień, ale zrobisz jak uważasz ja hołduję zasadzie że najlepsze rozwiązania to te najprostsze.

• Dziękuję 1
Opublikowano

masz absolutną rację, lecz mam zamiar maksymalnie wyeliminować czynnik ludzki :-)

może gdyby moja większa obowiązkowość nie byłoby tematu ... a wracając do tematu to napewno Twoje uwagi zastosuję w praktyce

Opublikowano

a to zmienia postać rzeczy jak jest Synuś to już jestem spokojny.

zrozumiałem że automatyzujesz bo nie będziesz miał w ogóle czasu by się tym zajmować.

przepraszam za może zbyt ostrą wypowiedz.

Opublikowano

wystarczy wpisać w alledrogo "rura plexi" masz tyle średnic i grubości ścianek że oszalejesz ja pisząc podałem z tej

Rury, Rura z PLEXI, PLEKSI - 20mm / 2mm na wymiar (3904855173) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img10.allegroimg.pl/photos/400x300/39/04/85/51/3904855173@@AMEPARAM@@10@@AMEPARAM@@39/04/85/51@@AMEPARAM@@3904855173

tj 1,84 zl za każde 10 cm długości ale wcale nie sprawdzałem czy gdzieś nie będzie taniej tych podałem bo z nimi współpracuję jak firma.

Ty wybierz taką by pasowały do niej korki od szampana:D

• Dziękuję 1