Jump to content

Akwarium narożne 180 litrów

Recommended Posts

Witam koleżanki i kolegów.

Na imię mam Grzegorz i jestem z Warszawy. Chciałbym wam zaprezentować moje akwarium, w którym postanowiłem wraz z żoną umieścić odrobinę Afryki w naszym mieszkaniu. Forum dostarczyło mi wielu cennych informacji, było inspiracją wielu pomysłów oraz kopalnią wiedzy, w której można znaleźć odpowiedź na każde nurtujące pytanie.

Z pysiami mieliśmy już wcześniej kontakt, żona miała akwarium 200l, w którym pływało stadko red-redów. Obecnie akwarium przejęli rodzice, a my planując urządzanie własnego mieszkania wiedzieliśmy, że dopełnieniem jego wnętrza będzie baniaczek z biotopem Malawi. Po lekturze forum wiedziałem, że najlepszym rozwiązaniem są długie zbiorniki o dużym litrażu. Niestety w naszym przypadku było to niemożliwe - jedynym sensownym miejscem w mieszkaniu był róg w przedpokoju, w którym umieściliśmy akwarium narożne 72x72x50 firmy Wromak. Akwarium kupiliśmy razem z szafką. Bardzo chcieliśmy umieścić tło strukturalne, ale próby okazały się płonne, nie udało się nam dopasować niczego sensownego. Nie podjąłem się robienia tła samodzielnie, w związku z tym na tylną ścianę trafiło spienione PVC w kolorze czarnym. W akwarium pracują dwa filtry, zewnętrzny IKOLA 350 oraz wewnętrzny Aquael Turbo 1000. Oświetlenie stanowią 2 świetlówki Sylvania Aquastar 10000K (T8 15W) oraz dodatkowo zamontowania Sylvania Aquastar 10000K T5 28W. Podłoże w akwarium stanowi warstwa piasku kwarcowego o granulacji 0,5-1,2mm. Głównym elementem wystroju są różnego rodzaju kamienie, przede wszystkim polecany serpentynit który rzeczywiście wygląda fantastycznie. Dodatkowo gnejs oraz łupki, wszystko w tonacji szaro czarnej. Kamienie kupiliśmy w składzie z kruszywem – każdemu polecam to rozwiązanie. Wybór ogromny a ceny 20 razy niższe niż w sklepach akwarystycznych :) . Kamienie posłużyły również do zasłonięcia wyposażenia wewnątrz akwarium. Ustawienie ich w sposób zaprezentowany na zdjęciach było możliwe tylko dzięki zastosowaniu silikonu. Przy dobieraniu obsady również posiłkowaliśmy się opiniami kolegów z forum. Zdecydowaliśmy się na dwa gatunki, Yellow oraz Maingano. W tej chwili pływa po siedem sztuk z każdego gatunku, oczywiście konieczna będzie selekcja. Tu chciałbym zadać pytanie bardziej doświadczonym użytkownikom, czy trzymanie dwóch gatunków w takim akwa jest możliwe? Jeżeli tak, to jaka powinna być liczebność dla poszczególnych gatunków. Wiem, że jest sporo tego na forum, ale znalazłem wiele opinii na ten temat.

Obecnie walczę z okrzemkami, uzupełniłem filtr zewnętrzny w sera silicate clear. Na razie minęły 2 dni i jest zdecydowana poprawa, wcześniej po 24 godzinach od czyszczenia całe wnętrze akwarium było brunatne. Parametry wody zmierzone wczoraj:

NO3- - 7 mg/l

pH – 8,0

Woda podmieniana raz w tygodniu ok. 30% objętości zbiornika. Do podmiany używamy wody z kranu.

Uff strasznie długo, ale mam nadzieję, że zawarłem wszystkie informację. Przy planowaniu posiłkowałem się opisami koleżanek i kolegów oraz uwag doświadczonych malawistów, dlatego też postanowiłem w miarę dokładnie opisać moje zakładanie zbiornika. Proszę również o ocenę oraz uwagi dotyczące baniaka.

Pozdrawiam

Grzegorz wraz z żoną Olą.

post-14291-14695716097669_thumb.jpg

post-14291-1469571610913_thumb.jpg

post-14291-14695716120275_thumb.jpg

post-14291-14695716128796_thumb.jpg

Ciekawe bo nietypowe dekoracje.Trójkąt naprawdę trudno jest sensownie urządzić, a tobie się udało całkiem trafnie, ale to raj dla narybku - niestety, jak się prawdopodobnie niedługo przekonasz. W każdym razie witamy kolejnego pasjonata malawistyki :D

• 9 months later...

Witam. Mam pytanie. Jak poradziłem sobie z filtracja w tym trójkącie. Tez mam takie akwarium tylko 350 litrów i nie mam pojęcia jak ustawic wlot i wylot filtra zewnetrznego i filtr wewnętrzny. Dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam.

P.S.

Bardzo fajny baniaczek