Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I tak strasznie dużo tych zaworków naprojektowałeś :) Część rzeczy można połączyć szeregowo i odcinać całą sekcię.Poza tym..no cóż, to na pewno nie będzie ułożone tak jedno za drugim jak na schemacie, sporo miejsca zajmie w szafce ale to tak na marginesie. 2 wyloty to ciekawa opcja, ale idei 2 zasysów nie łapię. Lepiej gonić brudne w jeden kąt.

Opublikowano

No troszkę dużo ich wyszło ale nie wiem jak je zredukować tak aby było dobrze :D

Dając dwa wloty miałem na myśli jak najlepsze zbieranie śmieci z akwarium. Ale jeśli uważacie ze to nie ma zbytnio sensu (poparte praktyką) to się nie będę upierał przy tym rozwiązaniu .

Opublikowano

Myślałem o dwóch matrixach dlatego że z FBF'em nie miałem jeszcze styczności i nie wiem czy uda mi się go wykonać poprawnie.

to nic trudnego.

Co do spuszczania i napełniania wody to postaram się to ogarnąć na jednym zaworze, jest jakieś najlepsze miejsce w instalacji aby umieści tą odnogę.

Tak jak jest na rysunku jest ok.

kolejne pytanie który układ jest lepszy 1(zawory niebieskie) czy 2(zawory czerwone) kolory opisane tylko po to aby rozróżnić schematy .

odp 2

Czy jest jakieś rozwiązanie aby zredukować ilość zaworów, ale żeby nie tracić na łatwości obsługi systemu.

U mnie mam przed pompą 2 zawory i na na bypasach tak samo lecz w takim wypadku potrzebne jest więcej miejsca pod korpusami bo przy wymianie wkładów poleci więcej wody.

Nikt się nie wypowiedział na temat dwóch zasysów i wylotów ?! Czy nikt tak nie robił?

Nie wypowiem się bo ja mam tylko po jednym.

Opublikowano

Nie miałem do czynienia z narurowcem tym bardziej z dwoma wylotami więc to tylko takie moje przemyślenia. Czy te dwa wyloty będą dmuchały tak jak Ty będziesz tego chciał? Moim zdaniem przydałby się zaworek chociaż na tym krótszym wylocie.

Też bym dał jeden wlot.

Opublikowano

Czyli zbierając kolejne podpowiedzi wychodzi mi coś takiego

Czy można coś jeszcze ulepszyć??

a nic nie wspomniałem o rurkach plan jest aby całość dać na 3/4 cala

Pozdrawiam i dziękuje za podpowiedzi.

post-8573-14695716004204_thumb.jpg

Opublikowano

Jak już koledzy wspomnieli odpuść sobie te dwa korpusy przeznaczone na Matrix'a. Sam FBF z kilogramem piasku w zupełności wystarczy do filtracji biologicznej w tym zbiorniku (oczywiście przy rozsądnej obsadzie). A ze względu na fakt, że takie złoże długo dojrzewa, to w korpusie przeznaczonym na Purigen umieść na razie Matrix. Po pewnym czasie wymienisz go na Purigen.

Opublikowano

A mam jeszcze prośbę czy macie jakiś pomysł jak zmniejszyć ilość zaworów ale żeby nie odbiło się to na tym że będę musiał pod korpusy podkładać wiadra bo tyle wody będzie wylatywać z filtra.

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,

Temat powoli zaczyna powracać, Fundament pod akwa już przygotowany trzeba zacząć poważnie myśleć nad filtracją. Akwa trochę się powiększyło bo będzie 924l.(220x60x70)

I tak sobie policzyłem wstępnie koszty narurowca i wychodzi mi jakieś 1500-1600zł nie licząc czasu jaki trzeba będzie przy nim spędzić :-) , Trochę droga sprawa

I tak myślę czy by np. nie dać Fluvala FX6? Czy on wystarczy jako mechanik i biolog w takim baniaku? Środkowe kosze były by zasypane całe Matrixem.

Prosił bym o fachową podpowiedź.

Opublikowano

Rozumiem, że do podmian będziesz używał wody bezpośrednio z wodociągu ? Czy nie jest potrzebny jakiś filtr żeby pozbyć się chloru ? Co z temperaturą wody którą będziesz wlewał ? u mnie "zimna" w kranie ma teraz ok 5 st. C. Czy nie problem dla ryb ?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Ja również. Kształt głowy mi nie pasuje do saulosi
    • Obstawiam że na 99% to demasoni.
    • Bartku...demasoni nawet jak ledwo się " urodzi" to widać jego zdecydowane barwy czyli pasy pionowe. Nie można jego pomylić z inną rybą . No chyba , że jest złego gatunku. Wydaje mi się , że to może być saulosi lub coś innego.
    • Ta największa wygląda na crabro.
    • To Ty jesteś bardzo dzielny, albo bardzo silny, albo masz nieduże akwarium. Przy zbiorniku 160 litrów - wielkość mini jak na malawi - podmiana 25% to jest 40 litrów - wiadrami w jedną i w drugą. Przy większych akwariach odpowiednio więcej. To już chyba lepiej ciągnąć węże.  Jak już się upierasz przy targaniu tej wody, to wygodniejsze od wiader mogą być kanistry - trudniej rozlać. Ja tak na razie uzupełniam wodę w dolewce.  Jeżeli masz miejsce w szafce - mnie się takie rozwiązanie bardzo sprawdziło - można tam zamontować narurowca i na czas poboru wody łączyć go z siecią wężem ogrodowym z szybkozłączką.  Z drugiej strony wpiąłem zestaw na stałe do rury prowadzącej wodą z sumpa do akwarium. Jak widać na zdjęciu, założyłem też elektrozawór z wyłącznikiem pływakowym, żeby nie przelać.  Co do wkładów - mam polipropylenowy, odżelaziający i węglowy. I jeszcze jedno drobne udogodnienie: Wąż doprowadzający wodę do filtra podpinam do baterii prysznica. Żeby nie musieć za każdym razem odkręcać węża i nakręcać końcówkę do podłączania szybkozłączki, wąż prysznica dokręciłem do szybkozłączki z gwintem zewnętrznym 1/2" (trochę się naszukałem w internecie). Tym sposobem przepinam tylko węże. Zastanawiam się jeszcze nad założeniem za elektrozaworem trójnika i podłączeniu tam modułu z żywicą jonowymienną - w ten sposób ogarnę też temat uzupełniania wody w dolewce.    
    • Poziome psy - Melanochromis auratus Plamy - Nimbochromis livingstonii Bez Pasów - 3 x Pseudotropheus sp. 'acei' Pionowe pasy - słabo go widać, Chindongo demasoni albo Chindongo saulosi Ta największa, trudno powiedzieć, jakiś Pseudotropheus? W tej misce, bez napowietrzania i przykrycia za długo nie pożyją.
    • Siemka potrzebuje info co za pyszczole tu pływają 😁😁😁🍺
    • Cześć  To stary temat ale i mnie aktualny ponieważ mój samiec Yellow od ponad pół roku na zmianę bździ się z dwoma samicami Saulosi , już chyba z osiem razy nosiły w pysku młode ale jak na razie przetrwały dwie jedna ma jakieś  4 cm a druga jest jeszcze tyci tyci maleńka 
    • @Tomasz78https://forum.klub-malawi.pl/search/?q=Hexpure &quick=1  W podanym linku są 4 tematy różne w tym jeden właśnie ten tutaj. W szukajce zaznacz WSZYSTKO  wtedy szuka w zawartości całego forum.
    • Napiszę tutaj bo wpisując w wyszukiwarkę hexpure wyskoczył tylko ten temat. Moje spostrzerzenia po użyciu hexpure w porównaniu do purigenu. Jeżeli coś jest tanie a tak samo dobre jak te drogie to zapala się czerwona lampka - gdzieś tkwi jakiś "haczyk". No i znalazł się owy "haczyk". Jeżeli chodzi o czystość wody to oba preparaty krystalizują wodę tak samo, oba po 4 tygodniach tak samo zabrudzone na kolor brązowy. Różnica wyszła w regeneracji. Oba regeneruję wybielaczem ace. Hexpure wybielało się 3 dni zużywając 1 litr ace i to nie wybieliło do białości. Nalałem około 300 ml ace do 125ml hexpure tak jak robię to w przypadku purigenu, po 24h wybieliło może w połowie, i tak jeszcze 2 razy powtarzałem aż zużyłem 1 litr. Natomiast 125ml purigenu po użyciu 300 a nawet 250 ml ace po niecałych 20h wybiela do białości. Wniosek z tego taki że hexpure opłaca się tylko w tedy jeśli używa się go jednorazowo. Jeżeli hexpure działa tak jak purigen latami to na wybielacz wydamy więcej. Purigen regeneruje co 4 tygodnie zużywając 300ml ace, więc zaokrąglając 1 litr ace starcza na 3 miesiące, czyli rocznie 4 litry, powiedzmy że litr ace kosztuje 10 zł, to roczny koszt 40 zł. Hexpure po 4 tygodniach użycia zużywa 1 litr ace, czyli rocznie potrzebuje 12 litrów czyli 120 zł. Hexpure 300ml kosztuje 60 zł. Purigen 250ml kosztuje 110 zł. (Aktualne ceny ze sklepu "trzmiel") Ale na ace trzeba rocznie wydać 80 zł więcej. Wnioski wyciągnijcie sami, a może ktoś ma inne spostrzeżenia?  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.