Jump to content

Projekt filtra narurowego do oceny

apper

Recommended Posts

Witam

Jestem w trakcie stawiania akwarium 430L (120x60x60). Zdecydowałem się na filtr narurowy. Przeczytałem chyba wszystko co dostępne na ten temat i na podstawie tego powstał poniższy projekt. Prosiłbym praktyków o poradę czy czegoś nie sknociłem albo nie przekombinowałem.

Wygląda to tak -- wlot -- 2 mechaniki równoległe -- pompa grundfos alpha 2 25-60 -- spust wody -- FBF 20" na baypasie -- purigen na baypasie -- na wylocie korpus na reaktor CO2 -- wylot --

Instalacja do pompy na rurkach 1" a za pompą 3/4". Wszystko to klejone nibco PVC-U.

I jeszcze pytanie, które mnie dręczy ;)

Czy jest szansa, żeby pompa 25-60 oganęła to akwarium bez wspomagania się cyrkulatorami? Przyznam, że lubię wodę kryształ ;) Myślałem o tym, żeby wylot podzielić na na dwa węże i dysze umieścić w przeciwnych końcach tylnej szyby. Jedna dmuchałaby wzdłuż tylnej szyby, a druga po przekątnej w strone przedniej szyby. Woda krążyłaby wtedy wokół całego zbiornika. Ma to sens?

post-9167-14695715978148_thumb.jpg

Nigdzie nie napisałem, że jestem malawistą, chociaż kiedyś przeżyłem fascynację tym biotopem ;) Od kilku lat mam akwaria mniej lub bardziej roślinne i raczej w kierunku SA stąd reaktor CO2. Piszę na łamach Waszego forum bo tutaj są najlepsi spece od DIY ;)

Czyli wszystko byłby ok? Pomysł z dwoma wylotami chyba muszę przetestować na własnej skórze bo nigdzie nie widziałem takiego rozwiązania a chciałbym uniknąć cyrkulatorów czy filtrów wewnętrznych.

P.S. Czy występują gdzieś zawory ocynkowane 1" i 3/4" z dwoma gwintami wkrętnymi? Nigdzie nie mogę takich namierzyć a można byłoby fajnie wykorzystać nakrętną złączkę nibco z uszczelką. Odpadałby temat pakuł czy teflonu na jednej stronie każdego zaworu...

Piszesz o gwintach wewnętrzych a ja wkrętnych, to dwa różne... Wewnętrzny/nakrętny to taki, który nakręca się na złączkę natomiast zewnętrzny/wkrętny to taki na który złączka jest nakręcana. Szukam zaworów ocynkowanych z dwoma gwintami tego drugiego typu.