Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chce połączyć 9szt. kolor: biały zimny i 9szt. niebieskich Royal Blue. Diody są już zamocowane na radiatorach. Chce zamontować takie oświetlenie w moim akwarium 200l.

jak połączyć takie diody tak aby było najlepiej ?

3w_6511_8d5ba0d.jpg

zasilacz:

http://obrazki.elektroda.pl/9936445700_1389348512.jpg

Szczegóły:

- Kolor: biały zimny

- Temperatura światła: 6500K

- Strumień świetlny: 180-200Lm

- Prąd przewodzenia: 700mA

- Kąt świecenia: 120°

- Napięcie pracy (V):3,2 - 3,8

- Moc: 3W

Szczegóły :

- Kolor: niebieska

- Moc: 3W

- Długość fali: 450nm

- Strumień świetlny: 30-40Lm

- Prąd przewodzenia: 700mA

- Kąt świecenia: 120°

- Napięcie pracy (V):3,4 - 3,8

Opublikowano

Diody dla tego Zasilacza stałoprądowego 650mA wszystkie 18 szt należy połączyć szeregowo jedna za drugą tak jak lampki choinkowe pamiętając o polaryzacji czyli + pierwszej z - następnej i tak dalej całość przykręcana na pastę przewodzącą do aluminiowej belki.

Nie dotykać palcami soczewki diody a cała belka musi być tak wykonana by diody były całkowicie odizolowane od wilgoci z baniaka. kolory możesz dowolnie umieszczać w takim łańcuchu np co druga blue. Całość nie wysilona powinna długo pracować bez awarii.

Robię coś podobnego tylko od razu jako pokrywa z koroną.

PS oczywiście posta przewodząca ciepło - Heatsink compounds

Opublikowano

Diody będą zamocowane na dwóch aluminiowych płaskownikach wymiary 20x2 mm dł. 1 mb. W jaki sposób najlepiej je odizolować od wilgoci? Posiadam standardową plastikową pokrywę.

Opublikowano

Zapomnij o takim płaskowniku. Jakby miał 10mm grubości to może by dał radę. Przy 2mm całość będzie gorąca jak cholera. Może dodatkowe 2-3 wiatraki by pomogły. Ale niestety nie nigdy empirycznie nie sprawdzałem jak bardzo wiatraki pomagają w odprowadzeniu ciepła z płaskowników.

Dla porównania. W poprzedniej lampie led miałem ~45W. Było to zamontowane do radiatora 120cm x 8cm x 3cm z 9 żebrami. Waga z 3-5kg!

Bez wiatraków po 15 minutach radiator parzył ręce, elementy klejone poodpadały, a 1 moduł led który odpadł był tak gorący, że wytopił dziurę w osłonie lampy.

Ty chcesz połowę mojej mocy zamontować na płaskowniku którego zdolność odbierania i odpromieniowania ciepła będzie 10, a moze 20x mniejsza.

Wg mnie to miało by szanse powodzenia gdybyś płaskownik wygiął w literę U tak aby końce były zanurzone w akwarium (taki prymitywny heat pipe) i zrezygnował z pokrywy (w ogóle pokrywa i ledy, jeśli sie nie podejmie dodatkowych kroków zabezpieczjących się wykluczają).

Ale i tak mam wątpliwości czy to by starczyło. Projekt pomysłu w załaczniku.

post-9338-1469571597582_thumb.jpg

Opublikowano

Przepraszam. dopiero teraz zauważyłem ze napisałeś o 2 płaskownikach. :)

To trochę lepiej ale wciąż nie wierzę w powodzenie.

Zamontuj wszystko na płaskownikach, połącz i podłacz na biurku do zasilacza. Zostaw właczone na 10-15 minut.

Jesli po tym czasie będziesz w stanie wziąć płaskownik do ręki trzymając w dowolnym miejscu to możesz jechać dalej, a jak się poparzysz to będziesz widział czemu miałem w lampie 3kg kawał metalu :P

A jesli płaskownik nie nagrzałby się za bardzo to nakryj całość pokrywą na kolejne 10 minut i sprawdz wtedy.

Testy w rekawiczkach sie nie liczą :D Za poparzenia nie biorę odpowiedzialności :D

Opublikowano

młody jak podasz szczegóły to podeślę tobie gotowy szkic projektu, ale na plastikową pokrywę możesz już szukać kupca.

podaj wymiary baniaka, czy masz wklejone wzmocnienia wzdłużne i na jakiej wysokości, czy masz tło wewnętrzne i jakie lub czy jest w planach. czy latem baniak się mocno nagrzewa od słoneczka.

jak widzisz sprawy chłodzenia ledów to podstawowy problem o zasadniczym wpływie na ich niezawodność.

Opublikowano

A jakby wziąć profil aluminiowy zamknięty do niego ledy przykleic i od boku dac wentylatorek mały żeby robił przedmuch w tym profilu? Ewentualnie podłączyć jeszcze jakiś wąż i wyprowadzić go poza akwarium żeby ciepłe powietrze nie zostawało pod pokrywa :-)

Opublikowano
A jakby wziąć profil aluminiowy zamknięty do niego ledy przykleic i od boku dac wentylatorek mały żeby robił przedmuch w tym profilu? Ewentualnie podłączyć jeszcze jakiś wąż i wyprowadzić go poza akwarium żeby ciepłe powietrze nie zostawało pod pokrywa :-)

To się sprawdzi znacznie lepiej niż poprzednie rozwiązanie. Ale też mam wątpliwości czy da radę (ale już nie pewność :P ).