Jump to content

atrapy jajowe

cbr600rr

Recommended Posts

Czy dojrzałość i gotowosc płciowa samca może mieć zależność od liczby atrap jajowych ? Chodzi mi o sytuację gdy jeden z samców oberwal przy walce i przeciwnik pozbawił go płetwy odbytowej. Przegrany samiec został w akwarium sam wraz z 3 samiczkami ale nie wykazuje ochoty do tarla. Wiem że podczas godow prezentuje samicy atrapy, czy ich brak powoduje jego źle samopoczucie? Oraz pasywne zachowanie ?

Nie powoduje. Atrapy mają zmienną liczbę i zapewne się pojawią. Nie został pozbawiony męskości i jego słabsze samopoczucie może być spowodowane obrażeniami lub gorszą formą po przegranej walce. Swoją droga czemu zostawiłeś przegranego ?

Zostawiłam dwóch chłopców, z tym że mają osobne akwaria. Ten pobity pływa sam od jakiegoś miesiąc, tzn wraz z dziewczynami - ale mimo że płetwa już mu prawie odrosła - pojawiają się zarysy artap - dalej nie jest zainteresowany samicami. Troszkę je przegania, ale nie robi im znaczącej krzywdy. zauważywłam że gdy schowa się w swojej grocie - jedna z samic przymuje domunujący kolory i tańczy przed innymi...Hmm:)

Tańcząca samica to najprawdopodobniej zdominowany samiec nie ujawniający wcześniej, w obecności innych samców typowych samczych zachowań. Zmaltretowany osobnik, tak jak pisałem wcześniej dojdzie do siebie - czas leczy rany.

Tańcząca samica to najprawdopodobniej zdominowany samiec nie ujawniający wcześniej, w obecności innych samców typowych samczych zachowań. Zmaltretowany osobnik, tak jak pisałem wcześniej dojdzie do siebie - czas leczy rany.[/quote

Też tak myślałam wcześniej, ale przy uważnej obserwcji dominantka nie różni się niczym innym od reszty samic. Jest identyczna - ciałem, kolorem, kształtem płetw, oczywiście poza okresem w ktróym tańczy ale i w tym czasie nie jest podobna do samca - nie ma jego kolorów. Cynotilapia afra limkoma, gdzieś w galerii Malawi jest zdjęcie dominującej samicy i jest identyczna tak jak moja.

Czyli jednak popisująca się dominantka.Terytorializm u samic pysków to bardzo powszechne zjawisko , obserwuję to nawet u moich, uznanych przecież za bardzo pokojowe Aulonocar, chociaż w tym przypadku nie jest to typowy dla samców taniec, a raczej przepychanki.