Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oczywiście kibicuję koledze galistrze ale kolego intuicja w zderzeniu z prawami termodynamiki często zawodzi a wątpliwości wynikające z doświadczenia Sir_Yaro bezcenne.

Wyliczanka ile trzeba energii by podgrzać ten baniak od temperatury otoczenia 21 C do 24 C czyli detlaT = 3

Q = deltaT3 x Cw wody 4207 x masa 1550litrów/ 3600000 = 5,4 kWh + zakładam 5% straty ciepła = 0,27kW

czyli trzeba zamontować "grzałkę" 5,7 kW by w godzinę to podgrzać do 24C ponieważ nam się nie śpieszy więc niech to się zrobi w 7 godzin czyli 5,7kW/7 to trzeba grzać mocą 800W. a to już musi być niezły kaloryfer.

A ile ty w godzinę dostarczasz energii tą rozrzutną stała podmianą gorącej wody?

Liczymy od nowa z tego samego wzoru

Q=deltaT (50-24C=26) x Cw 4207 x 2litry/3600000 = 0,06 kW

Podgrzewanie wody to jeden z najbardziej energochłonnych procesów.

Wnioski:

- to co robisz nie tylko nie podgrzeje zbiornika do wymaganej temperatury ale nawet nie będzie w stanie jej utrzymać przy stratach ciepła 5%.

- pod dnem zbiornika potrzebny prawdziwy kaloryfer około 1500W z precyzyjnym sterowaniem mocą od czujnika temperatury wody w szkiełku a to nowe koszty.

kolego zanim wdrożysz tą stałą podmianę zmierz jednak testem kropelkowym poziom NO3 w twojej wodzie ze studni głębinowej - tak dla spokoju ducha.

trzymam kciuki za ten projekt.

Opublikowano

deccorativo twoje założenie i obliczenia pewnie są słuszne jeśli chodzi o podgrzanie ale już nie koniecznie o utrzymanie stałej temperatury. Taka ilość wody ma dużą "bezwładność temperaturową" i woda nie stygnie momentalnie.

Na utrzymanie odpowiedniej temperatury tej energii nie będzie potrzeba tak wiele. Jak już pisałem ja grzałek nie używam przy podobnej tem. w mieszkaniu jak kolega (poza latem ;)).

Opublikowano

oczywiście eliot masz rację ale ja przecież to wyrażnie napisałem - potrzeba ok 270W by podtrzymać temperaturę 24 C w pomieszczeniu 21C dla tego zbiornika.

Na tą moc składa się oczywiście ciepło wydzielane przez wszystkie urządzenia zamontowane w zbiorniku i dlatego latem kombinujemy jak chłodzić a nie grzać. Galistrze nie styka ok 200 -300W. Dobrze podpowiadają, że wodne chłodzenie LEDów może pomóc ale też straty ciepła ogromnie zwiększy jego system wydmuchiwania powietrza z pod pokrywy do piwnicy - tylko na lato super.

W sumie zrobiła się z tego nisko-budzetowego projektu lokomotywa bez dna.

Podstawowe problemy kolegi są takie że najpierw tego baniaka nie nagrzeje chyba że będzie napełniał ciepłą wodą z podgrzewacza a potem nie utrzyma tych 24C bo będzie dostarczał w podmienianej wodzie tylko 6W na godzinę na co wskazał Sir_Yaro moim zdaniem ten cały kosztowny system mieszacza, rury, regulatory, zawory trzeba zastąpić zwykłą grzałką 300W za 60 zł

Opublikowano

A mnie się wydaje że, taka opcja się sprawdzi zwłaszcza że zawsze może zwiększyć ilość i temperaturę podmienianej wody (koszt wody i kanalizacji z tego co wyczytałem znikomy).

Opublikowano

Deco, wielkie dzięki za wzór. Wynika z niego ze wlewanie wody o temp 80C było by akceptowalnym rozwiązaniem. Było by to 400W wiec starczyło by na podtrzymanie temperatury i bardzo powolne podgrzanie zbiornika.

Wysyłane z Galaxy Nexus przy użyciu Tapatalk.

-- dołączony post:

straty ciepła ogromnie zwiększy jego system wydmuchiwania powietrza z pod pokrywy

Na mój rozum, zwiększy to radykalnie parowanie. A ewaporacja jest procesem bardzo nergochłonnym. deccorativo o te straty Ci chodzi ? Czy moze jeszcze jakieś inne ?

Opublikowano

Sir nie wiem jak ci to wyszło bo mnie tak

Q= deltaT( 80C-24C= 56 x Cw wody4207 x 2litry/h /3600000 = 0,13kW = tylko 130 W.

Moim zdaniem by uratować to ciekawe rozwiązanie taniego systemu podgrzewania wody w akwarium potrzebny byłby niewielki wymiennik ciepła gdzie po stronie pierwotnej krąży woda c.o. 60 C jak w każdym kaloryferze a po wtórnej woda z akwarium napędzana najtańszą pompą cyrkulacyjną 250l/h uruchamianą czujnikiem temperatury wody w szkiełku nastawionym na 24C. wtedy np dla przepływu przez cyrkulator 20l/h

Q = deltaT ( 60-24 =36) x Cw4207 x 20litrów/h /3600000 = 0,841kW przy 90%towej sprawnośći otrzymujemy 750W !!! :P

zwiększając przepływ przez cyrkulator np do 100l/h można uzyskać moc grzania 4200 W :P :p a to już swobodnie nagrzeje cały zbiornik 1550l napełniony zimną wodą z kranu, potem przykręcamy przepływ a termoregulator + cyrkulator będzie stale utrzymywał 24 C w tak dużym zbiorniku. Jak zbudować prosty wymiennik ciepła pozostawiam waszej inwencji trzeba tylko pamiętać że to nie może być prowizorka bo to ciśnienie i można zalać chałupę.

Galister jeśli akceptujesz taką wersję to napisz bo mam dla ciebie także propozycję OŚWIETLENIE LED DO 1550L Z AUTOMATYCZNYM ZMIERZCHEM I NOCKĄ ZA ŚMIESZNE PIENIĄŻKI.????

ho ho może być ostra jazda bez trzymanki.

Opublikowano

Jednak trzeba będzie przedstawić obliczenia :)

Wieczorem jak będę miał trochę czasu wszystko będzie jasne, nadal twierdze że będzie ok obliczenia wieczorem, postaram się zamieścić także zdjęcia z budowy tła strukturalnego

Opublikowano
Sir nie wiem jak ci to wyszło bo mnie tak

mozliwe ze zle odcyfrowałem wzór. Zrozumiałem ze jest taki:

Q=(ΔT * (T1 - T2) * (Cw) * m)/3600000

czyli 3*(80-24)*4207*2/3600000=0,39265333

rozumiem że coś nie tak przepisałem ?

• Dziękuję 1
Opublikowano

Yaro wzór jest taki

Q= ΔT * Cw * m /3600000 = kWh

gdzie

Q - energia potrzebna do podgrzania wody

ΔT - różnica temperatur

Cw - ciepło właściwe medium badanego dla wody w temp 20-25C to jest 4207

m - masa w kg w naszym przypadku to woda czyli w przybliżeniu 1kg=1litr

co do tego wydmuchiwania z pod pokrywy jest dokładnie jak piszesz ale nie potrafię wyliczyć strat bo zachodzą tam dwa zjawiska:

1/ wzmożone parowanie odbierające ciepło z wody na skutek ruchu powietrza - robimy to na codzień dmuchając na herbatę w szklance by szybko wystygła lub ja przykrywając zaparzone ziółka spodeczkiem by dłużej się zaparzały

2/ usuwanie powietrza o temp 24 C na miejsce którego wpada powietrze o temp 21 C jakby Galistra podał ile na godzinę wentylator litrów powietrza wywala to tą stratę potrafię wyliczyć ale to już zbędne szczegóły.

To wy macie duże zbiorniki - czy to śmiedzi w całym mieszkaniu?? czy aby on nie przesadza z tą wilgocią?

Opublikowano
Q= ΔT * Cw * m /3600000 = kWh

no to juz wiadomo dlaczego wynik wyszedł 3x za duży :)

To wy macie duże zbiorniki - czy to śmiedzi w całym mieszkaniu?? czy aby on nie przesadza z tą wilgocią?

Ja nic nie czuję. Ale ja nie mam prawie węchu. :(

Ale przewrażliwiona żona też nigdy o tym nie mówiła.