Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

od miesiąca mój falownik jvp-100 nie działa tak jak powinien

mianowicie raz działa na pełnych obrotach a za chwile schodzi na minimalne nie powodując w zasadzie żadnego ruchu wody, tak jak by mielił wodę w miejscu,

rozkręciłem, wyczyściłem wirnik ale to nic nie dało, zauważyłem że część metalowa zamontowana na ośce dość konkretnie się zakamieniła, ma to wpływ na pracę falownika?

da się w jakiś sposób reanimować urządzenie (wymiana ośki, czyszczenie zakamienionego metalowego elementu lub całego wirnika) czy po prostu wyrzucić go do śmieci i kupić nowy?

Poradźcie

Opublikowano

Weź małą miskę, taką żeby po zalaniu wodą wirnik został zalany całkowicie. Zagotuj wodę, zalej wirnik w misce i wsyp odkamieniacza albo kwasek cytrynowy, czynność powtórzyć aż do całkowitego usunięcia kamienia... tak jak odkamienia się czjnik i po kłopocie. Po usunięciu kamienia można dellikatnie przesmarować wazeliną techniczną lub smarem do konserwacji uszczelek w filtrach... nie ma za co ;) Wesołych Świąt

Opublikowano

Maciek, aleś walnął serię czynności :)

Aarset dobrze mówi - wirnik do octu i po kilkunastu godzinach powinno problemu nie być :) Z osadem zasadowym walczymy kwasem :)

Pozdrawiam

Opublikowano

nie wpadłem na to żeby zrobić zabieg z octem mimo że często odkamieniam octem inne elementy akwa

dzięki za pomoc, pomogło

swoją drogą osobiście wolę nie eksperymentować z odkamieniaczem lub kwaskiem

Opublikowano

niestety problem powrócił

mimo że wirnik wygląda prawie jak nowy po zabiegu z octem nadal robi to samo

na to wygląda że pozostaje mi wymienić cały cyrkulator ;/