Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

dziś się zarejestrowałem na forum, choć czytam je uważnie od kilku tygodni, bo w końcu wystartowałem swoje akwarium.

Baniak kupiłem używany wraz z rybami, nie jest idealny dla pysiów, ale od czegoś trzeba zacząć. Do opieki nad rybkami wróciłem po blisko 20 latach ;) i czytając forum dochodzę do wniosku, że wszystkiego, a w szczególności opieki nad pyszczakami muszę się uczyć na nowo.

Poniżej zdjęcie, a już za chwilę zadam pytanie o gatunki, które u mnie pływają, bo poprzedni właściciel tego nie wiedział, a ja jeszcze sobie nie radzę na tym polu za dobrze. Mam co prawda swoje typy, ale wolę się upewnić.

4cse.jpg

Mam nadzieję, że dzięki Wam, będą ładnie się chowały i przysparzały mi wiele radości. Już dziś wiem, że akwarium z pyszczakami jest lepszy od telewizora, w przeciwieństwie do tego drugiego tu zawsze się coś dzieje.

Opublikowano
Witamy i życzymy miłego spędzania czasu na naszym forum !

To na pewno :D

Już prawie nic innego nie robię, tylko chłonę wiedzę :)

Opublikowano

Dziękuję za miłe przywitanie.

Pewnie zacząć trzeba będzie od wymiany obsady bo gatunki ryb które masz raczej są za duże na ten litraż. Napisz może coś o sprzęcie jaki masz w tym szkiełku.

Prawie wszystkie ryby pływające w baniaku wychowały się w nim i urosły do takich rozmiarów, więc bym tak nie demonizował. Choć pewnie obsadę zbiornika będę chciał zmienić, a na pewno trochę "rozluźnić" bo jest niezły tłok. Stanie się to, jeśli znajdę kogoś na moje ryby ;-)

A sprzęt to filtr wewnętrzny Aquela Turbo 1000 (z ceramiką) i kubełek HW-303B. W kubełku ceramika i standardowe wkłady. Do tego grzałka ;-) i to wszystko.

Żwir, to piasek wapienny, a głazy, to piaskowiec (pewnie pierwsze co wymienię, bo nie jestem z nich zadowolony).

W akwarium utrzymuję temperaturę w okolicach 27st.