Jump to content

nowy wśród malawistów

kessey

Recommended Posts

Witam,

dziś się zarejestrowałem na forum, choć czytam je uważnie od kilku tygodni, bo w końcu wystartowałem swoje akwarium.

Baniak kupiłem używany wraz z rybami, nie jest idealny dla pysiów, ale od czegoś trzeba zacząć. Do opieki nad rybkami wróciłem po blisko 20 latach ;) i czytając forum dochodzę do wniosku, że wszystkiego, a w szczególności opieki nad pyszczakami muszę się uczyć na nowo.

Poniżej zdjęcie, a już za chwilę zadam pytanie o gatunki, które u mnie pływają, bo poprzedni właściciel tego nie wiedział, a ja jeszcze sobie nie radzę na tym polu za dobrze. Mam co prawda swoje typy, ale wolę się upewnić.

4cse.jpg

Mam nadzieję, że dzięki Wam, będą ładnie się chowały i przysparzały mi wiele radości. Już dziś wiem, że akwarium z pyszczakami jest lepszy od telewizora, w przeciwieństwie do tego drugiego tu zawsze się coś dzieje.

Dziękuję za miłe przywitanie.

Pewnie zacząć trzeba będzie od wymiany obsady bo gatunki ryb które masz raczej są za duże na ten litraż. Napisz może coś o sprzęcie jaki masz w tym szkiełku.

Prawie wszystkie ryby pływające w baniaku wychowały się w nim i urosły do takich rozmiarów, więc bym tak nie demonizował. Choć pewnie obsadę zbiornika będę chciał zmienić, a na pewno trochę "rozluźnić" bo jest niezły tłok. Stanie się to, jeśli znajdę kogoś na moje ryby ;-)

A sprzęt to filtr wewnętrzny Aquela Turbo 1000 (z ceramiką) i kubełek HW-303B. W kubełku ceramika i standardowe wkłady. Do tego grzałka ;-) i to wszystko.

Żwir, to piasek wapienny, a głazy, to piaskowiec (pewnie pierwsze co wymienię, bo nie jestem z nich zadowolony).

W akwarium utrzymuję temperaturę w okolicach 27st.