Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie czy próbować odławiać narybek Saulosi? Jak narazie młode siędzą w szczelinach...a odłowienie ich będzie mega trudnym wyczynem;) czy jest obawa, że zostaną skonsumowane przez dorosłe osobniki, jeśli zostaną w jednym akwarium?

Opublikowano

Dzieki za szybką odpowiedź. Właśnie robienie bajzlu w akwarium i stresowanie ryb przemawia za zostawieniem narybku na pastwę losu... pożyjemy zobaczymy;)

Opublikowano

Jezeli pozpstawisz narybek w zbiorniku ogolnym to dokona sie selekcja naturalna i zostana Ci tylko osobniki najbardziej wytrzymale i na tyle sprytne zeby uciec przed doroslymi co jest sporym plusem w pozniejszej hodoli.Jezeli jednak chcialbys np. dorobic na sprzedazy narybku komus po fachu to niestety bedziesz zmuszony pogrzebac w zbiorniku co mozesz polaczyc np. z innym rozmieszczeniem kamieni i stworzeniem nowych rewirow co pozwoli na zbudownie od podstaw hierarchi w stadzie.Jak widzisz kazde rozwiazanie ma swoje + jak i - . To ktora z nich podejmiesz to juz twoja sprawa indywidualna ;)

Opublikowano

Chciałem zostawić młode ze względów sentymentalnych;) pieniędzy nie zamierzam na tym zarabiać, oddałbym małe ze free. Jednak odłowienie ich jest trudne i wiąże się ze stresem dla innych reszty ryb... Co przeżyje to zostanie... zdam się na losy matki natury;)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

mam identyczną sytuację i uwierz, że żadne młode nie przeżyją

wszystkie zostaną wyłapane i zjedzone przez dorosłe osobniki

jedynym sensownym rozwiązaniem jest odłów młodzieży albo odstawienie do innego, mniejszego zbiornika samicy inkubującej

Opublikowano
mam identyczną sytuację i uwierz, że żadne młode nie przeżyją
Wszystko zależy od wystroju, jeśli będzie spora ilość małych szczelin przeżywalność narybku będzie znaczna.
Opublikowano

Jak narazie u mnie udało się odłowić 3 sztuki i siedzą sobie w kotniku. Wszystkie chowały się w pęknięciach skalnych i musiałem jed odławiać odmulaczem;) co nie jest łatwe...