Skocz do zawartości

Czy to wina wody ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A czy jest to groźne

W innych biotopach nie są mile widzianymi gośćmi w akwarium. W naszych akwariach zwykle jak szybko się pojawiły tak szybko znikną. Po prostu ryby je zjedzą.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witajcie :)

Wszystko wskazuję, że tym razem wszystko będzie ok.

Od 02.01 pływają młode yellowki a 09.01 kupiłam maingano i 2 synodontisy i wygląda na to, że rybcie mają się dobrze i dokupi resztę obsady.

Dzisiaj chcę zrobić pierwszą podmianę od kiedy są rybcie i chciała bym jeszcze was prosić o informację, ile dodawać sody, jeśli wymieniać będę około 100 l wody?

Moje parametry to:

ph=8

no2=0

no3=10/20

nh3/4=0

gh=9

kh=12/13.

A i zaczęłam mieć mały problem z brązowym nalotem na kamieniach i tylniej szybie, ale to są chyba okrzemki i jest to chyba normalne przy świeżych zbiornikach ?

Opublikowano
Dzisiaj chcę zrobić pierwszą podmianę od kiedy są rybcie i chciała bym jeszcze was prosić o informację, ile dodawać sody, jeśli wymieniać będę około 100 l wody?

...ile wylejesz tyle wlej:)) Tak ,żeby był ten sam poziom wody jak zwykle!! A ten nalot to prawdopodobnie okrzemki..Ale na ten temat wszystko znajdziesz!!

PRZEPRSAZAM..Źle przeczytałem:)) Myślałem ,Żee pytasz ile wlać wody:)))

-- dołączony post:

..jeżeli masz ph 8 to nie musisz wlewać sody!! Zmierz ten parametr przed następną podmianą i wtedy zadecydujesz czy dodawać sody czy nie!! Ja dodaję dopiero jak zaczyna spadać!!

• Dziękuję 1