Skocz do zawartości

Czy to wina wody ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dalej się ocierają, ale o wiele mniej. Te okrzemki mi cały czas wyrastają na kamieniach może to z ich powodu się ocierają?

Na pewno powód jest inny.

Nie wiem jak rozwiązać problem przeniesienia rybek do nowego akwarium tak żeby nic im nie groziło, chodzi mi o zmianę parametrów itp.

Sprawdź pH,wyrównaj temperaturę, przenieś stare filtry do nowego,przelej jak najwięcej starej wody i możesz potraktować przesiadkę jak dużą podmianę.Uzdatniacz - tak, soda - nie.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Witam a ja wpuściłbym wszystkie ryby do 375 l , zbiornik 720 l zrobiłbym raz a porządnie przemyślałbym każdy gatunek każdą skałkę oświetlenie podłoże i tak dalej żeby już do tego nie wracać . Fakt w 375 l będzie dworzec kolejowy więc podmieniałbym częściej wodę , przy przerybieniu agresja będzie rozłożona

• Dziękuję 1
Opublikowano

Witaj, ładny zbiornik. Przy przeniesieniu rybek do większego zbiornika możesz przelać wodę z mniejszego ,przenieś filtr i ryby. Wodę w dużym akwarium możesz uzupełniać nawet przez miesiąc, ja tak zrobiłem i było OK

Moje obawy to połączenie dwóch grup pyszczaków, zakupionych i twoich (jak dobrze zrozumiałem).

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dzisiaj przywozimy pysie a jutro jedziemy po akwarium :)

Rybki będą musiały parę dni być w tym moim 375l bo mój zdecydował, że jednak zrobi podbudówkę bo stelaż i szafka nas drożej wyjdzie.

Myślę, że jak będzie już wszystko gotowe, to przeleję tą starą wodę do nowego, resztę wody doleję z uzdatniaczem i dam bakterie. Co myślicie o tym, żeby wkłady filtracyjne z kubełka przeniosła do sumpa? Czy lepiej dać do sumpa nowe a kubełek na razie chodził?

Opublikowano
Przenieś ryby, filtr, wodę do nowego zbiornika i powoli uzupełniaj wodę (możesz uzupełniać wodę kilka dni) nowy filtr uzupełnij nowymi wkładami. Myślę że się uda.

Witam chyba kolega coś źle zrozumiał , odpalenie zbiornika 250 cm długości będzie trwało dość długo . Koleżanka nie ma wyjścia Musi je wpuścić do 375 l . chyba że ja tu czegoś nie rozumiem . Pozdrawiam

• Dziękuję 1
Opublikowano

Jak przeleje wodę ze zbiornika 375 do zbiornika większego, przełoży działający filtr to czemu nie wpuścić tam ryb? Fakt że nowe akwarium będzie wypełnione w połowie ale to nic. Pisałem że wodę można uzupełniać przez kilka dni. Taka przeprowadzka będzie bezpieczniejsza niż napełnienie nowego zbiornika świeżą wodą.

pozdrawiam

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ja nie twierdze że to zły pomysł tylko koleżanka nie będzie miała żadnego zbiornika zrobionego porządnie i tak jeszcze rok będzie się borykać z problemami wiem to z własnego doświadczenia to kamienie nie te to podłoże nie takie i to nie ta obsada i tak dalej. W zbiorniku 250 x 50 x 50 z odpowiednią obsadą nie trzeba nic robić raz na 10 dni poświęcić godzinkę na podmiankę i sprawy sanitarne i można leżeć na tapczanie i podziwiać rybki to wiem też z własnego doświadczenia pozdrawiam i powodzenia w hodowli

• Dziękuję 1
Opublikowano

Akwarium zakupuje :)

Na razie stoi na ziemi a pod spód daliśmy płytę meblową.

Przejęliśmy wodę i dodałam ze 60 l wody z uzdatniaczem.

Chodzą w nim moje filtry i za kamieniami mam skryte 5 woreczków z ceramiką które, były w sumpie.

Ryby są duże, więc je sprzedam bo wolę dobrać swoją obsadę :)

Mój zaczyna robić jutro podbudówkę, już się nie mogę doczekać efektu końcowego :)