Skocz do zawartości

200L - maingano, demasoni...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie jestem pewien czy dla obsady 2+8 wystarczy 100cm. Miałem kiedys demasoni w 100x40x40 niestety pozostał tylko jeden najsilniejszy samiec :cry:

Opublikowano

Dlatego sugeruje kupić 10 - 12 młodych. 100 cm to dobre na 3 lub 1 samca. Oczywiście wszystko zależy od indywidualności i charakteru ryby ale z dwoma samcami ryzykowałbym wyłącznie gdyby były hodowane od małego przy ułożeniu kamieni po bokach akwarium z pustym środkiem.

Opublikowano

W tym akwa pokusiłbym sie o 3 samce, i np 8-9 samic...

Mam Demasoni w nieco wiekszym akwa, kiedy mialem dwa samce, jeden non-stop obity na maxa, teraz mam 4!!!! 2 piekne, dwa mniej(zdominowane)..

Czemu trzy samce a nei jednego, czy dwa?!

Samce P.Demasoni sa agresywne wewnarz gatunkowo, dlatego trzymania(nawet w tak niewielkim akwa) wiekszej ilosci facetow, moze pomoc w rozladowaniu agresji..

Przy dwoch samcach(nawet jesli podziela akwa na pół, nie liczylbym na to), jeden i tak bedzie moim zdaniem ciagle bity...Tak jak pisal Czester, juz lepiej miec jednego, niz dwa..

Przy trzech sprawa ma sie nieco inaczej, najwiekszy i najmocniejszy samiec(nazwijmy go alfa), bedzie mial nie jednego a dwoch rywali... Tym samym agresja samców rozłoży sie na "czesci" . Przy odrobinie szczescia zaden z trojki nei bedzie bity mocniej, od dwoch pozostalych i MOZE obejdzie sie bez rozlewu krwi:)

Co do zakupu ilosciowego na start. Chcesz miec 12 ryb kup MAX 15...

Zaufaj mi kupisz ryby, moze jakas padnie, ryby podrosna, zacznal sie SZYBKO rozmnazac i bedziesz miec 30 ...

Rzecz jasna ktos napisze kup 20, zostaw harem jaki Cie interesuje... Tylko zeby potem z np 20 praktycznie identycznych Deamsoni odlowic 5 ,ktore nas nei interesuja, graniczy z cudem...Lepiej, zeby Harem ulozy sie sam, Ty mozesz tylko marzyc i gdybac, o swoim np 3+8:P

Opublikowano

dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz; jak zwykle mozna na Was (wszystkich) liczyc; kiedy zmienie obsade, troche poprzestawiam kamulce, puszcze kolejna fotke w galerii, miejmy nadzieje, juz z jednogatunkowym "demasonskim" akwa :-)